5000 patiënten in Bergen op Zoom al maanden zonder huisarts 

 

Bergse VVD maakt zich grote zorgen over COMED patiënten.

 

5000 patiënten moeten het in Bergen op Zoom al maanden zonder huisarts stellen dat houdt de gemoederen behoorlijk bezig. Basiszorg via de huisarts is een wettelijk recht en is voor velen van levensbelang. Met het faillissement van COMED vindt de Bergse VVD dat er sprake is van een lokale noodsituatie. 

“We realiseren ons dat het huisartsencollectief tracht om voor acute situaties een oplossing te bieden echter de reguliere en preventieve zorg staat onder druk. Dat via CZ een digitaal alternatief wordt aangeboden biedt geen soelaas voor de vele patiënten die via de eerstelijns zorg via de huisarts hun medicatie, periodieke controles nodig hebben”, zegt Gertjan Huismans. 

Voor sommigen is het onmogelijk om in te loggen bij deze digitale huisartsen! In het najaar worden de griepspuiten door huisartsen georganiseerd.  Hoe krijgen patiënten van het failliete COMED een uitnodiging? “Wij ontvangen meer en meer signalen van patiënten en mantelzorgers hierover”, stellen Huismans en raadslid Tommy van de Veer in een brief aan het college van B & W. 

Wat de VVD bezig houdt is de vraag welke maatregelen worden genomen om de eerstelijns patiënten zorg te gaan waarborgen. In de brief vragen de raadsleden wat de GGD bijvoorbeeld hierin gaan betekenen vanuit de gemeenschappelijke regeling. Hoe het contact verloopt met het ministerie voor aanvullende maatregelen. Wat defensieartsen kunnen betekenen ? 

“Duidelijk is wel, er is met het komende najaar in aantocht sprake van een noodsituatie. Wat wij willen is dat de gemeente samen met de andere COMED gemeenten het ministerie inschakelt om regie te gaan voeren om de basisgezondheidszorg op orde te houden”, stellen de raadsleden in hun brief. 

In de omgeving van Eindhoven zijn alle patiënten al ondergebracht bij huisartsen. 

Dat in Bergen op Zoom nog steeds 5000 mensen in het ongewisse zitten kan niet langer. Dat alleen acute gevallen nog wel gezien worden door een arts is volstrekt onvoldoende. 

 

De signalen die de VVD ontvangt zijn: 

-Veel mensen stellen nu hun zorgvraag uit met mogelijke verslechtering van hun gezondheid. 

-Reguliere controles zijn komen te vervallen. 

-Medicatieopvolging loopt gevaar. 

-Lokale huisartsen raken overbelast evenals de huisartsenpost en 112. 

-Mensen en mantelzorgers slaan zelf aan het dokteren met mogelijke zorgelijke complicaties. 

 

Er zijn tal van redenen waarom de VVD vindt dat de gemeente nu veel meer regie moet voeren. 

In hun schrijven aan het college wordt ,gezien de noodsituatie, met SPOED antwoord op vragen gevraagd zoals, welke maatregelen de gemeente heeft genomen om in te grijpen in deze situatie. Met welke instanties er overleg is. Of het college bereid is om met spoed eventueel met andere COMED gemeenten op te trekken en in overleg met de zorgautoriteit en het ministerie tot een noodplan te komen voor de korte en lange termijn. 

Verder vragen Huismans en van de Veer aan welke maatregelen het college om, mede gezien het toenemend aantal inwoners (we zijn inmiddels een +70.000 gemeente) het aantrekkelijk te maken voor nieuwe huisartsen om zich hier te vestigen. Welke stimuleringsmaatregelen er daarvoor denkbaar zijn, kunnen er bijvoorbeeld wijkhuizen worden ingezet als praktijkruimten. Of het college erkent dat er nu sprake is van een noodsituatie. En tot slot welke stappen kunnen worden gezet in betere communicatie. “Zelfs op de gemeentelijke website zien we geen enkele verwijzing”, zo besluiten de twee raadsleden hun brief. 

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met

Gertjan Huismans 06 1400 48 70 of Tommy van de Veer 06 28 71 43 66