Op zaterdag 7 september

 

Markiezenhof en Stichting Vrienden van het Markiezenhof presenteren nieuwe gast in Domein van de Zeeridder

Zijn we wereldverbeteraars? Op zaterdag 7 september stelt Stichting Vrienden van het Markiezenhof deze vraag aan twee bijzondere inwoners van de gemeente: klimaatcoach Marjoleine Bakker uit Bergen op Zoom en farmaceutisch consulent en zangeres Hanneke van Andel-van Diepeningen uit Halsteren.

 

Foto Marjoleine Bakker

 

Duurzaamheid, natuur en farmacie

Marjoleine Bakker is betrokken bij de nieuwe expositie in museum het Markiezenhof over bewustwording en duurzaamheid: Awareness, a matter of time. Een tentoonstelling over de relatie tussen mens en natuur. Ontdek vanuit de 'Verborgen Impact' waar je het meeste verschil kunt maken en anderen kunt inspireren. Hoe kunnen we zo duurzaam mogelijk leven en hoe kunnen we anderen inspireren dat ook te doen? Het zijn vragen waar Marjoleine een antwoord op weet.

Hanneke van Andel-van Diepeningen is de nieuwe gast in het Domein van de Zeeridder in het Markiezenhof. Ze is farmaceutisch consulent en zangeres en is zich bewust van de verspilling in de wereld van apotheken en zorginstellingen. Haar verhaal sluit aan bij de huidige expositie Awareness én bij de komende expositie. Door haar werk werd ze bewust van de verspilling en vervuiling in apotheken, en de reden om in actie te komen om die verspilling tegen te gaan door middel van verschillende initiatieven.

Domein van de Zeeridder

Het Domein van de Zeeridder, te vinden naast de Blauwe Zaal op de eerste verdieping, is een dynamische plek waar verhalen van de Brabantse Wal en haar erfgoed centraal staan. Verhalen van inwoners, verenigingen, stichtingen, bedrijven en instanties uit Bergen op Zoom en omstreken zijn gekoppeld aan de verhalen uit de collectie en wisselende tentoonstellingen van het Markiezenhof.

Elke vier maanden deelt een nieuwe gast een verhaal uit de regio met de focus op actualiteiten, bijzondere gebeurtenissen, maatschappelijke vraagstukken en lokale betrokkenheid. Dit persoonlijke verhaal wordt aan de hand van een object, fotografie, video, audio en/of schrift in het Domein tentoongesteld, samen met een object uit de collectie van het Markiezenhof.

Voor de aankomende editie is gekozen om het Poppenbed (1901-1910) van smeedijzer centraal te stellen. Dit object vormt een symbolische schakel met de huidige expositie "Awareness, a matter of time," die ons aanzet tot nadenken over de vraag: Hoe dragen we zorg voor onze aarde en geven we die door aan toekomstige generaties?

Daarnaast markeert het Poppenbed de verbinding met de aankomende expositie, die vanaf 16 november te zien zal zijn en gewijd is aan de 300ste geboortedag van Carl Theodor van de Palts-Sulzbach. Deze Duitse keurvorst, tevens markies van Bergen op Zoom, stond in de 18de eeuw bekend als een van de belangrijkste beschermheren van kunst en wetenschap.

Laat je inspireren!

Op zaterdagmiddag 7 september om 14.00 uur begint de activiteit* op de Achterplaats (naast La Pucelle en het West-Brabants Archief) van het Markiezenhof. Vervolgens vindt er een inspirerend gesprek plaats in het Markiezenhof met de hoofdvraag: zijn we wereldverbeteraars? Tijdens deze bijeenkomst wordt dieper ingegaan op deze vraag, met aandacht voor verschillende perspectieven. Aansluitend is er de officiële opening van de Domein van de Zeeridder, waar het verhaal van Hanneke centraal staat. Na de opening is er de mogelijkheid om de expositie ‘Awareness, a matter of time’ te bezichtigen.

*Deelname aan deze activiteit is gratis.

Dezelfde middag wordt tussen 13.00 en 16.00 uur voor kinderen het Fête de la Nature georganiseerd in de Beeldentuin van het Markiezenhof.

Meer informatie: www.markiezenhof.nl  en www.vriendenmarkiezenhof.nl