De Scheldeflat: een markant punt in de wijk De Zeekant.

Wie via de Augustalaan en de Casperfagellaan reed, kwam uiteindelijk uit waar vroeger het café van Johnneke Janssen stond, waarin later het Chinese restaurant The Tang Dynasty was gevestigd.

Aan de overkant van de straat aan de Borgvlietse Dreef stond de Scheldeflat. Een zorgflat waar vele jaren heel wat mensen hun laatste levensjaren sleten. Het was een plek waar het aangenaam toeven was, tot tijd dit geluk inhaalde. Het heeft de laatste jaren van het gebouw nog wat andere bestemmingen gehad, maar de tijd is gekomen dat het te duur wordt om het nog "van deze tijd" te krijgen. Onderhoud en revisie die aan de wet voldoet, werd te kostbaar. Stadlander heeft dan ook besloten om de hele omgeving op de schop te gooien en met een project te komen dat mensen de huisvesting biedt die aan de moderne vereisten voldoet en die herinnert aan de ziel van de wijk De Zeekant.

Woensdag 4 oktober 2023 werd de eerste "bijt" in de oude Scheldeflat gezet. Al maanden werd de flat van binnen uitgekleed en voorbereid op de definitieve sloop. Op deze woensdag zou dat gebeuren. Niet nadat de inwoners van de wijk waren uitgenodigd om deze stap bij te wonen, om nog een keer de letters die de naam van de Scheldeflat vormden voor hen te zien.

Directeur van Stadlander, Marc van der Steen, vertelde over de functie van de flat, de plaats binnen de gemeenschap van de Zeekant en over de nieuwe bestemming. Frits Leenders haalde verhalen op uit zijn jeugd.

Hierna telden de aanwezigen af tot een "sloopmesjien" de eerste hap uit het gebouw nam; de sloop van De Scheldeflat was begonnen.