Dinsdag 8 oktober 2024 om 16.00 uur aan de oude Postbaan / Antwerpsestraatweg

Op dinsdag 8 oktober 2024 om 16.00 uur worden aan de Oude Postbaan en aan de Antwerpsestraatweg in Bergen op Zoom, twee monumenten onthuld die herinneren aan twee Zeeuwse verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. 

Zij werden die dag precies 80 jaar geleden om het leven gebracht door Duitse officieren. 

8 oktober 1944 werden de Zeeuwse verzetsstrijders, Wouter Damen (08-10-1901) en Marinus de Groot 

(28-02-1901) op weg naar de gevangenis voor berechting in Den Haag, standrechtelijk gefusilleerd iets ten zuiden van Bergen op Zoom. 

Toen hun auto inde omgeving Bergen op Zoom onder zwaar granaatvuur van de Canadese bevrijders werd genomen, besloten de officieren van de Sicherheitsdienst, Klünner en Lamm, het recht in eigen hand te nemen en zich te ontdoen van hun arrestanten. 

Damen en de Groot werden bij villa Zuidgeest het bos ingevoerd en neergeschoten. 

Marinus de Groot en Wouter Damen waren actief in het verzet in de provincie Zeeland. Wouter Damen verspreidde illegaal evacuatievrijstellingen en was actief bij het (illegale) dagblad Trouw. Marinus de Groot was eveneens actief voor dagblad Trouw en ondercommandant bij de Inlichtingen Dienst in het Zeeuwse verzet. Ook werden beiden door de Duitsers verdacht van betrokkenheid bij de overval op bonnendistributie-kantoor op Noord-Beveland.

Marcel van Oorschot van de projectgroep Educatie van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal en Leendert van Halst hebben ter nagedachtenis aan beide verzetsstrijders het initiatief genomen voor de oprichting van een monument. Daarbij is nauw samengewerkt met het Zuidwesthoek College in Ossendrecht, de basisscholen Klim-Op en Delphin uit Hoogerheide en de Gemeente Bergen op Zoom. 

Op 8 oktober a.s. worden beide monumenten aan de Oude-Postbaan en aan de Antwerpsestraatweg (tussen Zuidgeest en Mattemburgh) onthuld door educatie wethouder Hans-Peter Verroen van de gemeente Bergen op Zoom. 

Eenieder die daar belangstelling voor heeft, is van harte welkom.