Boekenweek: van 7 maart t/m 15 maart 2020
Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek.
Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Sonn Franken:
• Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je?
Ik ben Sonn Franken, geboren, getogen en werkzaam in de Bourgondische stad Bergen op Zoom. Via de ICT sector ben ik in de organisatiekunde gerold en ben nu werkzaam als KAM coördinator in het Bravis Ziekenhuis te Bergen op Zoom. Had de mazzel om een kleine 14 jaar geleden een freelance contract te krijgen als journalist/fotograaf bij Wegener, een contract dat later is omgezet naar De Persgroep. Sinds de lagere school pende ik al “schrijfseltjes” en tekeningetjes in mijn werkschriften. Lol, heb daar van de broeders regelmatig een tik van de leilat op mijn vingers gekregen.
• Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver?
Tja, wat maakt iemand tot schrijver, da’s een goede vraag. Er zijn mensen die zich na één pennenvrucht al schrijver noemen, of na een publicatie. Ik heb mijn eerste publicatie in 2013 uitgebracht, maar besef pas sinds kort dat ik wel degelijk een schrijver ben. Waarom dan? Omdat ik op de meest gekke, soms ook onmogelijke, momenten ingevingen heb. Dat kunnen een paar woorden zijn die zich verstrengelen, of een nieuwe impuls voor het boek dat ik aan het schrijven ben. Dit gebeurt vaak midden in de nacht. Ik moet het dan eerst wel vastleggen, anders krijgt Klaas Vaak mij nooit meer te pakken. Dus ja, sinds kort noem ik me best wel schrijver 😉
• Vraag 3: Kun je wat vertellen over je “schrijfsels”
Ik ben iemand die beïnvloed wordt door momenten. Ik wil ze vastleggen door middel van foto’s, maar zeker ook wil ik ze schilderen in woorden. Dat leidt tot gedichten. Ik noemde ze altijd “schrijfseltjes”, maar gezien de resultaten bij schrijfwedstrijden en de reacties van lezers, kan ik best wel zeggen dat het een vorm van poëzie is.
Naast mijn gedichten wil ik me graag verliezen in avonturen. De belevingen in mijn hoofd en de drang om aan het dagelijkse leven te ontsnappen, nopen mij tot het vastleggen van al die verhalen. Ze smelten samen tot boeken in verschillende genres. Soms heb ik echt een boodschap, wil ik iets zeggen met mijn boek, soms zijn het slechts de schimmen van mijn fantasie waarmee ik mensen en mezelf de nodige ontspanning wil bieden.
• Vraag 4: Tot welke genre(s) kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom?
Zoals ik boven al schreef, hou ik me bezig met poëzie. Ik vind het heerlijk als woorden met elkaar worstelen, zich verweven tot zinnen en zich langzaam uitwateren tot de contouren van een beleving. Een beleving die zowel voor mezelf, maar zeker ook voor de lezer betekenis heeft.
Mijn boeken behoren tot verschillende genres. Ik schreef al een oorlogsroman om de mensen er op te wijzen dat niet alleen de zwart witte verhalen, vastgelegd in zogenaamde geschiedenisboeken door de overwinnaar, de oorlog schetsen. Voor de echte verhalen moet je dikwijls onder de rotsen van de menselijke psyche kruipen, het onderbewustzijn kietelen, zodat de echte beleving en waarheid boven tafel komt. Als ik me compleet wil losmaken van mijn dagelijkse bestaan, mag ik me graag verliezen in fantasie. Ben momenteel begonnen aan het derde deel van een drieluik: “De Kronieken van Ginder”. Maar ik maak me ook zorgen om hetgeen zich in onze maatschappij afspeelt, het milieu, de dreigende politieke stromen en hoe de maatschappij verhardt. Dat uit ik ook in mijn schrijfsels, zoals Dossier Doel. In mijn bundel korte verhalen vind je weer allerlei uiteenlopende genres, van autobiografisch naar thriller, van fantasie naar verbouwde sagen en van een soort columns naar maatschappijkritische beschouwingen.
• Vraag 5: Heb je een boodschap(pen) voor je publiek?
Mijn eerste boodschap is om te genieten van het leven, elke dag weer. En kies daarin altijd voor wat goed is, voor jou en je medemens. Noem het de ouderwetse strijd tussen goed en kwaad; ik zet altijd in op de goede kant, iets nobels. Misschien een overlevering van een ouderwetse degelijke opvoeding, maar ik ben er trots op. Geniet van je leven, maar doe dit met respect naar anderen, en zeker respect naar jezelf.
• Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op?
Pff… heb je even? Ben blij met mijn allereerste boek: De Oversteek. Dit boek werd op de eerste dag van de presentatie haast 200 keer verkocht. Dit boek werd in een recensie van CuBra (Brabant Cultureel) vergeleken met Tolkien. Mooie anekdote is dat ik van Priscilla Mary Anne Tolkien, de dochter van J.R.R. Tolkien, een brief kreeg waarin ze me bedankt voor het feit dat ik inspiratie putte uit de werken van haar vader en mij succes wenst op het schrijverspad: 'I thank you for your letter and book. I appreciate your kind words about my father and the inspiration you have derived from reading his Works. I wish you well for the new writing career on which you have embarked, and much happiness in your work.'
Erg trots ben ik op mijn oorlogsroman, het verhaal van mensen die uit hun eigen omgeving werden weggerukt om voor de Duitsers te werken. Mensen die vaak met de nek werden aangekeken, als ze terug thuis geraakten. Verhalen van overlevenden die het waard zijn om te blijven voort bestaan. Trots ook dat Prinses Margriet een exemplaar in ontvangst nam. Dat ik door een Duitse uitgever werd benaderd om een kort verhaal, vanuit dat boek, op te nemen in een bundel die ze in NL en DU uitgeven in het kader van 75 jaar bevrijding. Oh ja, en trots dat mijn boek nu vertaald is naar het Duits en we waarschijnlijk dit jaar nog deze oorlogsroman in Duitsland gaan uitgeven.
Mhh, het feit dat mijn thriller Dossier Doel zoveel mensen raakt, hen inzicht geeft in de incidentenstroom die met de Belgische kerncentrales te maken hebben. Zoveel aandacht voor dit boek dat zelfs de Belgische nationale TV onlangs een lezing van mij vastlegde en dit gaat gebruiken voor een uit te zenden reportage.
Ben er ook trots op dat mijn uitgever Boekenindustrie zoveel vertrouwen in mij uitspreekt. Dat ze bij elke stap naast me staan en mij ondersteunen op mijn schrijverspad.
Maar misschien gewoonweg het meest trots op het feit dat mijn familie en vrienden trots op me zijn. Op het feit dat ik blijkbaar een snaar raak bij mijn lezerspubliek. En vooral ook trots en dankbaar dat ik collega schrijvers een heel klein handje kan helpen bij de worsteling om bij een groter publiek te geraken.
• Vraag 7: Heb je wensen / dromen?
Net als elke schrijver zou ik het prachtig vinden als ik dit tot mijn beroep kon maken. Dat ik alle vrijheid had om me aan het schrijven te wijden, zonder dat ik me zorgen hoefde te maken dat mijn schoorsteentje moet roken.
In mijn dromen ga ik ook internationaal. Duitsland is een begin. Maar mijn oorlogsboek wordt momenteel naar het Engels vertaald. Ik zou dit boek dan ook graag in de UK presenteren. Daarnaast heb ik nu een aantal malen kennis mogen maken met Canadese militairen. Allemaal vanuit datzelfde regiment dat mijn stad Bergen op Zoom bevrijd heeft in de 2e Wereld Oorlog. Ik zou dit boek ook graag in hun midden presenteren. Zeker ook omdat het boek de echte verhalen vertelt, verhalen die ik mocht optekenen van overlevenden in Duitsland en Nederland. Het zou een dubbele eer voor me zijn om juist dat boek op de thuisbasis van het Lincoln and Welland Regiment te presenteren.
• Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen?
Ik heb ondertussen een aantal publicaties op mijn naam staan
- De Oversteek Fantasie boek (1e van t drieluik)
- Scherm, mijn venster Bundel foto’s / gedichten
- In de Schaduw van de Waarheid Oorlogsroman
- Bleke Demonen Fantasie boek (2 van t drieluik)
- Voorbij de Einder Bundel foto’s / gedichten
- Dossier Doel Thriller over kerncentrales en journalisme
- Kabinet der zinsbespelingen bundel foto’s / gedichten
- Vastenavend in Beeld 465 pagina dik boek over Carnaval in Bergen op Zoom
- Woordenstreken bundel korte verhalen
- In de veertig korte verhalen en gedichten opgenomen in nationale en internationale bundels, literaire magazines en websites
- In de pen zitten momenteel een vierde bundel foto’s / gedichten, waarvan het manuscript klaar is, de opvolger van Dossier Doel met als werktitel “Dossier Europa”, het derde deel van het Fantasie drieluik met als titel ‘Van hier tot ginder”, een jubileumboek van 10 jaren BoZinBeeld.nl en zo zijn er nog wat ideetjes die aan het borrelen zijn. 😉
Al mijn eigen publicaties zijn te verkrijgen bij elke boekhandel en website in Nederland en België (zelfs in de UK, Duitsland en Frankrijk), maar een aantal ook via mijn uitgever www.boekenindustrie.nl
• Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten?
Ja, op zaterdag 3 oktober van dit jaar, organiseer ik met o.a. Henk Witjes en Marc Kerkhofs het Bergse Cultuur Festival. Daarnaast liggen er een aantal boekpresentaties in het verschiet van collega schrijvers waarbij ik zeer zeker aanwezig zal zijn. In juli zal ik in Lillo te vinden zijn met collega’s en ook met de Krabbenfoor zit ik op vrijdag- en zaterdagmiddag weer voor Den Enghel met een aantal van mijn boeken. Zo is er hopelijk dit jaar nog met boekpresentatie in Duitsland, waarschijnlijk zo’n 300 kilometer van Bergen op Zoom. Het zou wel heel bijzonder zijn om daar ook Nederlandse lezers aanwezig te zien. Ook overweeg ik een expositie van foto’s en gedichten, liefst nog in 2020.
Wil je eens meer horen over mijn schrijven, of als verhalenverteller, neem gewoonweg even contact met me op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor een verslag van mijn schrijfavontuur tot dusver: https://www.bozinbeeld.nl/sonn-in-beeld/13-sonns-hoekje/5904-het-schrijfavontuur-rolt-zich-uit