Boekenweek: van 7 maart t/m 15 maart 2020
Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek.
Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Jeroen Kraakman:
• Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je?
Jeroen Kraakman. Schrijver, dichter. Stadsdichter van Zwolle. Leraar Nederlands (in opleiding) op een middelbare school. Samenwonend. Bijna veertiger. Muziekliefhebber, hardloper. Ik schrijf korte verhalen en gedichten.
• Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver?
Dat ik dingen schrijf, haha. Ik vertel leerlingen altijd dat iets een gedicht is, als degene die het geschreven heeft het een gedicht noemt. Of het een goed of mooi gedicht is, is dan weer aan de rest van de wereld om te bepalen. Zo zie ik dat met verhalen ook. Als ik een verhaal schrijf, ben ik een schrijver. Of ik een goede schrijver ben, laat ik aan anderen om te bepalen.
• Vraag 3: Kun je wat vertellen over je “schrijfsels”
Zo’n zeven jaar geleden schreef ik mijn eerste verhaal. Mijn omgeving reageerde positief:
“Dit moet je vaker doen.” Dus ik ging het vaker doen. Zoveel als ik kon, ik leerde schiften en ben erg kritisch op mijn eigen werk. Ook ben ik onwijs onzeker over hetgeen ik maak, gelukkig krijg ik vooral positieve reacties. Mijn verhalen zijn divers, maar bevatten erg vaak een “twist” of fantastisch element. Ik speel graag met de verwachtingen van de lezer en probeer origineel te zijn. Liefde, eenzaamheid en drank blijken terugkerende onderwerpen te zijn.
• Vraag 4: Tot welke genre(s) kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom?
Poëtische fantasie, noemde iemand het laatst. Dat is de meest liefdevolle benaming die ik ooit hoorde voor mijn schrijfwerk. Magisch realistische horror, vond ik ook een hele mooie en toepasselijke.
• Vraag 5: Heb je een boodschap(pen) voor je publiek?
Soms wel. Mijn verhaal “Zijn tijd komt nog wel” (1 van mijn persoonlijke favorieten) gaat voor mij over onthaasten, ik vind het een onwijs goed geslaagd verhaal, met een mooie boodschap erachter. Ik schreef het ook in een periode die ik ervoer als “geleefd worden”.
Zo zijn er meerdere verhalen en gedichten waar een boodschap in zit, maar er zijn er genoeg die puur om de schoonheid van het verhaal draaien. Een goed verhaal vertellen is veel moeilijker dan sommigen denken.
• Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op?
Dat ik Stadsdichter van Zwolle ben. Dat er dit jaar een boek met korte verhalen van mij is verschenen. Dat ik medeverantwoordelijk ben voor een maandelijks poëziepodium in Zwolle (facebook.com/legestoelen). Dat ik leef.
• Vraag 7: Heb je wensen / dromen?
Wensen: Ik zou graag veel mensen bereiken met mijn dichtwerk en verhalen. Het grotere doel achter iets schrijven is (voor mij) toch: gelezen worden. Als ik de enige ben die iets heel mooi vind, is dat leuk, maar ik wil schoonheid graag delen.
Dromen: Ik wil graag een geweldige roman schrijven en publiceren. En ik wil een album uitbrengen.
• Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen?
“Als de dichter zingt” bij Godijn Publishing. Een gedichtenbundel uit december 2017.
“Donkere dagen Heldere nachten” bij Godijn Publishing. Een verhalen- en gedichtenbundel (16 verhalen, 9 gedichten) uit januari 2020 (gloedje nieuw dus!).
De makkelijkste manier om die te bemachtigen is www.aaprijdtkever.nl – daar staren ze je direct aan.
• Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten?
Maandelijks host ik op de 2e donderdag v/d maand het open podium Lege Stoelen te Zwolle. Verder ben ik makkelijk te benaderen via mijn blog www.aaprijdtkever.nl & zwerf ik graag van voordracht naar workshop en weer terug.
Op de BOEK10-dagen van Godijn Publishing ben ik ook (bijna) altijd van de partij.