EXPOSITIES EN MUZIEK TIJDENS OPEN MONUMENTENDAGEN IN d’ ENGELENBURGH 

 

d’Engelenburgh in Fijnaart biedt tijdens het Open Monumentenweekend op 8 en 9 september een keur aan bijzondere activiteiten. Het rijksmonument Molenstraat 24 is te bezoeken tussen 12.00 en 17.00 uur. Ook tijdens het weekend van 15 en 16 september. De locatie biedt een uitgebreid programma als onderdeel van de Kunst & Cultuurroute Moerdijk. 

 

Ook dit jaar biedt d’Engelenburgh weer verrassende exposities. Zo is er een overzichtstentoonstelling van Rien Joosen ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag, exposeert Stef den Ridder haar prachtige boekillustraties en toont Annelies van Tetering diverse keramische en bronzen kunstvoorwerpen. Qua muziek is er een optreden door het Dordrechts Klarinet Ensemble en door de 14-jarige violiste Tula Frijters. En uiteraard is er het bijzondere pand zelf. De moeite van een bezoek waard. 

 

het pand

d’Engelenburgh werd gebouwd in 1874. Sinds 2014 worden er regelmatig culturele activiteiten georganiseerd, met name klassieke concerten. Bezoekers mogen tijdens het weekend diverse gerestaureerde vertrekken bekijken. Het pand is zoveel mogelijk teruggebracht in de oude stijl waarin het in 1874 werd gebouwd. Ook de tuin met diverse zitjes is toegankelijk. Tegen kleine vergoeding wordt koffie/thee en wat lekkers verstrekt.

Let op: binnen fotograferen is niet toegestaan (het blijft een woonhuis) en honden zijn niet welkom.

 

Jonge violiste

De stijlvolle vertrekken vormen een mooi decor voor de jonge violiste Tula Frijters. Mede dankzij de hoge plafonds hebben de kamers een prima akoestiek.

Het Dordrechts Klarinet Ensemble, dat in de tuin speelt, biedt met tien klarinetten ook een harmonieus geheel waarvan men op één van de diverse tuinzitjes kan genieten.

 

exposities

• Annelies van Tetering exposeert in de tuin met haar beelden.

• Rien Joosen exposeert eveneens in de tuin met beelden en sculpturen

• Stef den Ridder zetelt in de klassieke bibliotheek van het pand met haar natuurschilderijen. 

 

muziek

• Zondag 15.00 uur het Dordrechts Klarinet Ensemble.

• Zondag 16.30 uur violiste Tula Frijters uit Bennekom

• Zondagmiddag 16 september tenslotte vanaf 15.30 uur een optreden van het pittige damesensemble Stacked.

 

Over de kunstenaars:

Rien Joosen.

Zijn eerste beeldjes maakte Rien ruim vijftig jaar geleden als opvarende van walvisexpedities, uit ivoor van potvistanden. Jaren later volgde hij teken- en schilderlessen waarin hij anders leerde kijken en om dingen weg te laten.

De driedimensionale verbeelding liet hem niet los. Ondermeer aan de TH te Eindhoven volgde hij workshops boetseren en beeldhouwen en ook bronsgieten en patineren. Daarna behaalde hij het laureaat (cum laude) beeldhouwen tijdens een vijfjarige studie aan een kunstacademie in België.

In zijn zelfgebouwde ovens goot hij zijn figuratieve en geabstraheerde beelden, in brons of aluminium. Sinds kort houdt Rien zich ook bezig met penningkunst in brons (geboorte- en herdenkingspenningen). Rien had exposities in Nederland, België, Engeland en Australië. 

 

Een aantal van zijn beelden wordt tegen kostprijs aangeboden, bij directe verkoop wordt 25 % van de opbrengst overgemaakt aan Stichting Onderwijs voor Weeskinderen in Malawi Afrika. 

 

Stef den Ridder

Stef den Ridder noemt zichzelf wetenschappelijk illustrator omdat ze veel research doet voordat zij haar dieren tekent. Stef tekent de scène in potlood, waarna de tekening wordt ingeschilderd met acryl.

In 2017 verscheen haar prentenboek Stefs Grote Neuzenboek. Zij maakte dit samen met co-auteur Anneke Groen. Het is een boek voor kinderen vanaf zes jaar over neuzen, ruiken en geuren in de dierenwereld.

 

Annelies van Tetering

Annelies van Tetering heeft zich gespecialiseerd in keramische producten. Naast haar creaties als gebruiks- en siervoorwerpen maakt ze ook speciaal tuinkeramiek  en uitvaartbenodigdheden

Annelies volgde haar opleiding op de Academie der Schone Kunsten in België (1985-1990).

Annelies maakt zowel hand als gedraaide vormen, waarna ze het bewerkt met op- of onderglazuur, steengoedglazuren of kristalglazuren. Zij heeft haar eigen atelier onder de naam Ceramics and Glaze.

 

 

Over de musici:

Het Dordrechts Klarinet Ensemble bestaat uit liefst tien diverse klarinetten en biedt (licht)klassiek- tot amusementsmuziek en soms zelfs jazz. Het collectief is een ensemble voor gevorderde leerlingen met een gevarieerd repertoire en staat onder leiding van Sebastian Petersen. Van 1999 tot 2000 was Petersen eerste klarinettist in de musical ‘Oliver!’. Momenteel dirigeert hij vier orkesten.

 

Tula Frijters

Tula Frijters (14) speelt al vijf jaar viool. Ze heeft een voorkeur voor Bach, Kichler en Browoski.

Sinds 2017 studeert zij aan de Vioolschool Ede. Tijdens haar auditie in 2017 werd ze meteen toegelaten tot de vooropleiding viool van het conservatorium! In 2020 hoopt ze toelatingsexamen te doen voor de dagopleiding van het Arnhemse conservatorium, Artez.

 

Stacked

Stacked bestaat sinds september 2014. Ze hebben het motto “make good music and sing your ass off” en dit komt duidelijk terug in de repertoirekeuze.

Annalisa Schmad, oprichter en artistieke leider van deze groep dames, had een visie. Geen suf damesensemble maar een pittige groep die graag nog pittiger arrangementen zingt. Stacked won in 2015 BALK TOP Festival en stond in 2017 in de finale van het Aarhus Vocal Festival in Denemarken, een toppunt tot nu toe.

In 2018 is er ruimte voor verdieping en de stemkwaliteiten en gaan leden collectief naar zangles. In juni gaven ze een succesvol concert in Berlijn.