Een plek waar verleden en heden samen komen

 

Markiezenhof en Vrienden van het Markiezenhof openen het "Domein van de Zeeridder", een plek waar verleden en heden samen komen

Bergen op Zoom krijgt een nieuwe bijzondere plek voor verhalen en geheimen uit de regio met de opening van het "Domein van de Zeeridder", een samenwerking tussen het Markiezenhof en de Stichting Vrienden van het Markiezenhof. Decennialang prijkt de Zeeridder trots op de toren van het Markiezenhof, maar nu krijgt deze mythische figuur een eigen ruimte in het museum. In zijn Domein worden verhalen uit de samenleving en het erfgoed van het Markiezenhof samengebracht.

Het Markiezenhof en de Stichting Vrienden van het Markiezenhof hebben de ambitie om de verhalen van de Brabantse Wal en haar erfgoed te delen met zoveel mogelijk mensen en dit te verbinden aan hedendaagse en actuele thema’s. Het Domein van de Zeeridder wordt een dynamische plek waar dit centraal komt te staan. Verhalen van inwoners, verenigingen, stichtingen, bedrijven en instanties uit Bergen op Zoom en omstreken worden gekoppeld aan de verhalen uit de collectie en wisselende tentoonstellingen van het Markiezenhof.

Iedere vier maanden wordt een nieuwe gast uitgenodigd om een verhaal uit de regio te presenteren, met de focus op actualiteiten, bijzondere gebeurtenissen, maatschappelijke vraagstukken en lokale betrokkenheid. Dit persoonlijke verhaal wordt aan de hand van een object, fotografie, video, audio en/of schrift in het Domein tentoongesteld, samen met een object uit de collectie van het Markiezenhof. Zo krijgen zowel de persoonlijke invalshoek van de verteller als de actualiteit én het verleden, heden en toekomst aandacht. En wordt de link gelegd tussen heden en verleden, binnen en buiten.

Naast de presentatie wordt er steeds een passende activiteit georganiseerd om dit verhaal op een andere manier te ervaren. Dit kan variëren van een workshop, excursie en rondleiding tot een doe-middag, wedstrijd, interview, lezing of andere activiteit.

Het Markiezenhof en de Vrienden van het Markiezenhof nodigen bezoekers uit de waarde en verbinding van de verhalen van nu en toen te ontdekken: geen enkel verhaal staat op zichzelf.

Vanaf vrijdag 12 april kan iedereen het Domein van de Zeeridder betreden en de verhalen beleven.