De door het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch gesteunde fondsenwerving voor het afstudeerproject van Marjan van der Heijden is geslaagd.

Binnenkort is te zien hoe dieren en planten doorevalueren wanneer de mensheid zou uitsterven.

Marjan van der Heijden wil voor haar afstudeerproject in beeld brengen hoe de wereld er uit ziet als de mens er niet meer is. Het NVMO steunt haar project.  Om een budget bij elkaar te krijgen voor de drukkosten en het verspreiden van het project, startte zij een crowdfunding. De beoogde 5500,- is nu gehaald. Ook Omroep Brabant besteedde aandacht aan haar unieke project.

 

Binnenkort hangt in het museum een grote poster in de stijl van een oude schoolplaat. Deze ‘Augmented Reality Poster’ heeft echter moderne techniek. Op de poster is een omgeving afgebeeld van zo’n 100 - 500 jaar na de mens; het menselijk erfgoed is nog zichtbaar, maar deels vergaan. Te zien is hoe de natuur langzaam alles overneemt. In deze omgeving zijn dieren te vinden zoals wij ze kennen. Door deze dieren met je telefoon te scannen, verschijnt het dier met een tijdlijn op je telefoon. Door het  verschuiven van de tijdlijn zal het dier transformeren.

 

In de museumwinkel kunnen belangstellenden dan ook Augmented Reality ansichtkaarten, (kleinere versies van de poster) en eventueel ook stickers kopen.

Voor educatie maakt Marjan ook tekenplaten waarbij kinderen zelf kunnen nadenken hoe verschillende dieren zouden kunnen evolueren, waarbij ze rekening houden met de verandering van de omgeving.

 

Andere uitvoeringen

Na realisatie blijft het project draaiende door het delen van feitjes, visuals en de ideeën die anderen bij dit project hebben.

Het budget maakt het ook mogelijk dat de poster zo ontwikkeld wordt dat deze is aan te passen naar verschillende wensen. Zo kunnen dieren vervangen worden en eventuele gebouwen aansluiten bij de locatie.

 

Wanneer dit project een succes blijkt te zijn, volgen uitbreidingen als:

- een extra poster voor bijvoorbeeld onderwaterwereld, jungle, woestijn, noordpool etc.

- een workshop over evolutie

- uitdagende tekenplaten om zelf na te denken over mogelijke evoluties.

 

Samenwerking

Bij het realiseren van het project werkt Marjan nauw samen met Dutch Rose Media in Eindhoven. Zij ontwikkelden een augmented reality app die zij mag gebruiken voor haar project.

Uiteindelijk verschijnt  het project op verschillende plaatsen, zoals bij het Erfgoedhuis in Eindhoven, het Reptielenhuis de Aarde in Breda, het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch, dierenpark De Oliemeulen, het Natuur Museum Brabant in Tilburg en het Kasteelpark Born.