Terugblik op een geweldige ontwikkeling van het Bergse stadstheater.

 

 

Stadstheater, Theater, Schouwburg, stadsschouwburg; het zijn allemaal benamingen voor eenzelfde soort gebouw. De Maagd te Bergen op Zoom bedient zich kortweg van de naam Theater en daar is dan ook alles mee gezegd. Nee, dat is te simpel voor een gebouw dat zich helemaal opnieuw heeft uitgevonden en waarvan de medewerkers vol trots en enthousiasme een dienstenpatroon wegleggen waar de wijde omgeving op af komt.

 

Na vijf lange jaren bouwen werd de katholieke Heilige Maagdkerk in 1829 ingezegend. Naast de protestantse Gertrudiskerk had de Grote Markt in Bergen op Zoom ineens ook een katholieke kerk. Zo zag je gedurende vele jaren de christelijke kerkgangers in twee stromen naar de kerk gaan.

 

Andere functie

Ondertussen zie je de katholieke gelovigen ook in de Gertrudiskerk en was de Heilige Maagdkerk toe aan een nieuw leven. Wat moet je nu met een prachtig gebouw en een nog veel mooier interieur. De gemeente had wel behoefte aan een stadsschouwburg omdat her en der allerlei zaalvoorzieningen verloren gingen. Voor misschien wel de eerste keer in de architectonische geschiedenis van de stad werd er eens niet besloten tot het afbreken van het oude om iets totaal nieuws uit de grond te stampen. Bijna gebeurde dit wel maar er waren verstandige mensen met visie die dit tegen hielden. Zo ontstond een meesterlijke verbouwing die de fraaie aspecten van de kerk behield, maar een totaal nieuw gebruik toestond. Prinses Margriet opende officieel op 30 augustus 1990 Stadsschouwburg De Maagd.

 

Trots

Niet alleen Bergenaren zijn trots op ‘hun’ stadsschouwburg. Met name de mensen die werkzaam zijn bij Theater De Maagd zien hun enthousiasme en harde werken beloond met veel complimenten. “Stef Bos komt hier monteren als hij zijn try out houdt. We horen van de artiesten dat ze de entourage heel bijzonder vinden omdat het contact met het publiek zo nauw is.” Het zijn woorden van mensen als Cees Meijer (directeur), Ans Goorden (PR) en Erik de Rooij (programmeur). Die laatste heeft inmiddels al de meest prachtige nationale en internationale acts naar De Maagd weten te trekken. Ans Goorden kijkt met een iets andere bril:”We krijgen steeds meer groepsbezoek; er komen wel hele bussen voorrijden.” Cees Meijer is een man met visie en dat is precies wat een theater in een relatief kleine stad als Bergen op Zoom nodig heeft. “De Maagd is van ons allemaal”, heeft hij stellig verklaard.

 

Polyvalent!

Het is een prachtige Belgische kreet en het betekent zoiets als multifunctioneel inzetbaar. Theater De Maagd heeft vooral dat bewezen. Naast een ontzettend breed programma aan acts is het gebouw totaal geïntegreerd in alle facetten van de stad. Culturele uitingen als Kunsten in de Monumenten, Kunstroutes, Poëzieavonden of allerlei sport en cultuurverkiezingen, ze vinden allemaal een warme thuishaven in De Maagd.

 

Niet alleen de grote acts kunnen terecht in een bijzonder fraai theater, juist ook de lokale theater- en muziekgroepen kunnen bij De Maagd terecht voor hun voorstellingen. Zelf heb ik de eer gehad om mijn eerste gedichtenbundel te mogen presenteren in De Maagd. Kortom, de woorden van Cees Meijer krijgen steeds meer zwaarte want inderdaad is De Maagd van ons allemaal. En dat nu al 25 jaar, dat moet natuurlijk gevierd worden. Hou daarom deze site in de gaten of kijk op www.demaagd.nl en mis geen enkel spektakel!