Verliest Bergen op Zoom de slag? Dat is de vraag als de stad alweer van een markant stuk geschiedenis afscheid moet nemen nu de Katarina Bar haar deuren voorgoed heeft gesloten.

 

De eigenaren Sjaak en Bets vonden het welletjes en hebben hun best gedaan om een opvolger te vinden. Echter, het beleid van de gemeente is er op gericht om de horeca te concentreren op een paar pleinen zoals Grote markt en Beursplein. De ouderwetse Vismarkt stond bol van de horeca activiteiten maar de onverkwikkelijke activiteiten en incidenten daar hebben de gemeente ertoe bewogen om zoveel mogelijk horecabestemmingen te sluiten. Dat je de rotte appels probeert te weren is te begrijpen, maar dat had ook anders gekund. Dit lijkt op het hanteren van een wel erg botte horeca bijl als pareltjes als De Katarina Bar er ook het slachtoffer van worden. Stadlander is de trotse nieuwe bezitter van de authentieke bar op de Vismarkt, de woningcoöperatie kennende zal er van de geschiedenis van het pand weinig overblijven.

 

Peet Bakx heeft er een officiële brief aan besteed richting het college en het onderwerp opnieuw op de agenda gezet. Immers, naast het uithollen van de stad qua uitgaansgelegenheden haal je ook een fraai stuk historie onderuit. En juist in een stad die pretendeert zich te richten op het aantrekken van mensen van buiten de stadsgrenzen en de promotie van haar cultureel erfgoed is dat natuurlijk een tegenstrijdigheid van het grootste formaat. “Ik heb tijdens de algemene commissie vergadering aardig wat bijval gekregen. Wie weet kunnen we in de toekomst zorg dragen dat zulke markante panden behouden blijven voor de toekomst.”

 

Aan de ene kant is het te begrijpen dat de gemeente het uitbaten van een kroeg aan de zelfstandige ondernemer over laat. Aan de andere kant mag het behouden van Bergse geschiedenis en cultuur de inwoners ook wat kosten. Al lang wordt er gerept over het unieke karakter van de Bergse Vastenavend. Maar er is nog steeds geen Vastenavend museum. Wat dat betreft is er ook ruimte voor een Museumcafé, een onderwerp dat Henk Franken op de kaart probeert te zetten. De stad Bergen op Zoom heeft veel aan de horeca te danken, het is dan ook zonde dat juist nu zoveel van dat stuk geschiedenis verloren dreigt te gaan. De materialen, kennis en documentatie die Henk in een kleine 30 jaar onderzoek verzameld heeft, verdient het om beschikbaar gesteld te worden aan een breed publiek in de vorm van een museumcafé. Wedden dat het behalve de toeristen en nieuwsgierigen van buiten de stadsmuren ook heel veel Bergenaren trekt?