Een boek met de titel "Wat waren wij bang".

Het was de reden waarom we uitgenodigd waren om ons in Woensdrecht te melden, waarbij twee oude militaire vehikelen ons al influisterden dat dit met de oorlog te maken had. Eenmaal binnen bleek de theaterzaal van het Kloosterhof goed vol te zitten.

Henk Boot deed de aftrap en vertelde over de totstandkoming van het boek. Hoe hierin belevingsverhalen van mensen waren opgetekend.Over de bijdragen van de mensen en het traject tot het boek zoals het er nu is. Ook mooi dat er maar liefst 5 heemkundekringen hun medewerking verleend hadden en ook de gemeenten uit de regio de duim omhoog hadden gegeven.

Burgemeester Steven Adriaansen, en gastheer van deze middag, wees op het feit dat deze donkere pagina uit onze geschiedenis nooit vergeten mag worden. Hij verwees daarbij naar de situatie in Gaza en de Ukraïne. Juist in het kader van 80 jaar bevrijding is het belangrijk om stil te staan bij onze vrede en hoe deze tot stand kwam, wat mensen hebben meegemaakt.

Sanneke van den Boom interviewde een paar oudere mensen wier verhalen zijn opgenomen in het boek. Die verhalen zijn indrukwekkend, ontroerend, maar soms ook spannend en leuk. Je moet wel lachen als je hoort vertellen dat Tiest d'n schijterd echt 't schijt had aan zowel de Duitsers als wel de Canadezen, omdat Tiest nu eenmaal het schijt aan iedereen had. Maar een verhaal dat kinderen in de kelder verstopt zaten, dat moeders met hun kroost huis en haard moesten verlaten, dat boeren als de vliegende weerga hun vee moesten verplaatsen om die uit handen van "de oorlog" te houden, en als je dat combineert met de dagelijkse beelden van dood en verderf in niet eens zo verre landen, dan weet je zeker dat vrede een haast heilig goed is. Daarom juist dat dit boek zo belangrijk is, dat we de "belevingsverhalen" tot ons moeten nemen, opdat we nooit vergeten!!

 

Het boek is onder andere te koop bij de Primera in Hoogerheide en Putte, de Coop in Huijbergen en Het Zoete Rijk in Ossendrecht.

Gastheer