Het jaarthema van de Maria Ommegang in 2023 is:  ‘Jij doet er toe’ 

In dit bericht een aantal wetenswaardigheden m.b.t. het Ommegangsweekend:

Vieringen

Alle vieringen in de Lievevrouweparochie staan dit weekend van 23 t/m 25 juni in het teken van de Ommegang. 

- Vrijdag 23 juni:  

Het weekend begint met een vesperviering op vrijdag om 19.00 uur in de       Sacramentskapel van de St. Gertrudiskerk. Ingang via de Grote Markt. 

- Zaterdag 24 juni:

Om 17.00 uur staat de eucharistieviering in de OLV van Lourdeskerk, Prins Bernhardlaan 66, in het teken van Maria. Om 19.00 uur is er een vesperviering in de St.-Gertrudiskerk, waarbij het Maria Ommegang-beeld centraal in de kerk wordt geplaatst. Dit vormt de officiële start van de Ommegang.

- Zondag 25 juni:

Om 10.00 uur wordt een plechtige Hoogmis in de St.-Gertrudiskerk gehouden. Dit met medewerking van koor en orkest van HMR. Voorgangers zijn pastoor Paul Verbeek, Pastoor Peter van der Weide, diaken Anton Janssen en pastor Fredi Hagedoorn. 

De ingangen aan de Zuivelstraat en Kerkstraat zijn open. Deze ochtend is er geen viering in de OLV van Lourdeskerk.

De dankstoet

Zondagmiddag 25 juni trekt de stoet met ongeveer 700 deelnemers vanaf 15.00 uur vanuit het Markiezenhof door het stadscentrum.  De Stichting Maria Ommegang is erin geslaagd om voor vrijwel alle rollen, kandidaten te vinden. De Maria Ommegang is gratis te bewonderen.

Route

Steenbergsestraat – Fortuinstraat – Grote Markt – Hoogstraat - Kerkstraat – Huijbergsestraat - Burgemeester van Hasseltstraat – Van Dedemstraat – Antwerpsestraat, Korte Bosstraat – Bosstraat – Potterstraat – Lievevrouwestraat – Gevangenpoort. 

Na aankomst op de hoek van de Potterstraat en Lievevrouwestraat slaan (alleen) de dragers met het Ommegangbeeld op de schouders, rechtsaf en lopen terug naar het Markiezenhof.  Daarna brengen zij het beeld voor de afsluiting weer terug naar de St.-Gertrudiskerk.  Het afsluitende gebed start om 17.00 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk. Maria wordt dan nog eenmaal toegezongen. 

Bij wijze van proef wordt de stoet dit jaar op één plaats even stilgezet

Dat gebeurt in de Potterstraat ter hoogte van de achterkant van Schouwburg De Maagd tijdens twee taferelen die daar dan passeren: Sara en de engelen en Job met zijn vrienden. Vanwege de lange spreekteksten van deze twee groepen, zal dat een moment worden waarbij het publiek ter plaatse, het hele tafereel bij bijbehorende tekst stilstaand (als in een toneelstuk), kan zien en horen. 

Speciale gasten / genodigden

Traditioneel worden gasten uit binnen- en buitenland voor deze stoet uitgenodigd. Daaronder gasten van zowel de kerkelijke als de profane wereld. Als speciale gasten noemen we Vicaris Wiel Wiertz, vicaris generaal Maassen van het bisdom Roermond en Deken Dautzenberg van Maastricht.

Verder zal het voltallige college van Bergen op Zoom meelopen. 

In het processiegedeelte loopt een aantal groepen met Gastmaria’s uit andere

plaatsen mee. Te noemen zijn onder andere: een groep van Onze lieve Vrouw van Kerselaere, Middelburg,  Pro Petri Sede en van de Beauraingbedevaart. 

De Maria Ommegang wordt afgesloten door het Drumfanfarekorps KSA van zusterstad Oudenaarde in België.

Nieuwe kleding

De kledinggroep van de Maria Ommegang heeft voor de stoetcollectrices nieuwe kleding gemaakt. De bijbelse figuur Ibagail is nieuw te zien in de Ommegang en uiteraard is zij ook van nieuwe kleding voorzien. Verder is een aantal borddraagsters in nieuwe jurken gestoken. 

Gereserveerde zitplaatsen

Voor mensen die dit wensen is op de Grote Markt een beperkt aantal stoelen beschikbaar. Tijdige aanmelding daarvoor is nodig. Een stoel reserveren kost 5 euro (Vrienden van de Maria Ommegang betalen 2,50 euro). Voor dat geld krijgt men ook een tasje met inhoud. Lees meer daarover op onze website; www.mariaommegang.nl  

Reserveren kan per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Programmaboekje

Het publiek kan de stoet volgen door middel van het programmaboekje 2023. Deze worden voor het vertrek van de stoet aan belangstellenden verkocht. Het programmaboekje  kost 2 euro. Het programmaboekje kan ook van onze website worden gedownload.

Devotionalia en collecte

Op het Beurspleintje en op de Grote Markt staan kraampjes met z.g. devotionalia. Diverse Ommegang gerelateerde producten zijn voor uiteenlopende prijzen te koop. Aan het kraampje voor het Markiezenhof kan ook met een pinpas worden betaald. 

Verder wordt ter dekking van de kosten langs de route gecollecteerd. De Stichting Maria Ommegang is uiteraard erg blij met alle giften die zij dan mogen ontvangen.

Parkeren in Bergen op Zoom

Op de officiële koopzondagen (elke laatste zondag van de maand; dus ook deze zondag 25 juni)  is het overal gratis parkeren.  Ook in de parkeergarages hoeft niet betaald te worden, maar (let op!) dit geldt daar alleen tussen 11:00 en 18:00 uur.

Alle informatie is te lezen op: www.mariaommegang.nl