Wat zij wilde schilderen.   In een oogwenk voorbij…

Lyrisch abstracte schilderijen en tekeningen. Is ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de kunstenaar en dertig jaar uitvoerend beeldend kunstenaar en woonachtig in Bergen op Zoom.

Opening zaterdag 8 december 14:00-16:00 UUR door Marianne Brouwers, oud voorzitter van Arsis. Muzikale ondersteuning door Alfons Nolten.

Dees Goosen (Berchem-Antwerpen, 1958) volgde haar opleiding aan de Vakschool voor Goud- en Zilversmeden in Schoonhoven. Zij is een schilder ‘pur sang’. Zo werkt zij voornamelijk met acryl- en olieverf, en gemengde technieken balancerend tussen de autonome uitdrukkingskracht van verf, en het uitdrukken van de niet-visuele wereld. Al werkend ontstaan bij Dees Goosen de vormen, de vloeiingen, en de gelaagdheid in het schilderij, het schilder-proces  in context van het begrijpen van de emotie en  ervaringen staat hierbij voorop. Een  thematische ‘rode draad’ is daarbij: geworteld zijn in twee culturen. (Oost en West) 

Dees Goosen onderzoekt enerzijds ,hoe en op welke wijze  ze beeld geeft aan  menselijke geschiedenissen en persoonlijke gebeurtenissen en anderzijds is een ander hoofdthema:  de Natuur als deel van cultuur . Verf is daarbij een medium om soms heftig  en dan weer subtiel, de identiteit en ervaringen te onderzoeken. Dit scheppen en onderzoeken is een daad om de context te kunnen begrijpen van een complexe  migrantengeschiedenis met  psychologische consequenties. Veel schilderijen zijn landschappelijk, of verwijzen naar de menselijke zoektocht.  Dees  sublimeert persoonlijke gevoelens of verwerkingen naar beelden die haar eigen ervaringen overstijgen. Het schilderonderzoek, en de inmiddels gevormde autonome  stijl (lyrisch abstract) biedt ruimte om inhoudelijk  gekozen onderwerpen eveneens  schilderkunstig  te onderzoeken.

De technieken die Dees Goosen gebruikt, zijn naast het schilderen – het vormen van een huid van verf door middel van vlekken, vlakken en lijnen, ook bewuste chemische reacties en defecten.  Deze bewust toegepaste ‘’defecten en effecten’’ laten de magie van verf zien, en geven een eigen sfeer in het werk, en zijn typerend voor het ‘’handschrift’’ in de beeldtaal van Dees Goosen.  Parallel aan de ontwikkeling van haar kunstenaarschap en  waar kunst als instrument kan bijdragen  heeft zij projecten met kunst & samenleving voor  onder andere Bergen op Zoom, geïnitieerd en helpen organiseren  o.a.: De Stichting  Atelierroute, Kunst in de Monumenten, Oud& Nieuw, en in het verleden ook  voor st Arsis waar zij lang  bestuurslid is geweest, ook heeft zij  jarenlang bijgedragen met een kunstzinnig onderdeel aan het revalidatieprogramma Herstel &Balans van destijds ziekenhuis Lievensberg. Momenteel  is zij verbonden aan de Cultuurkantine in Breda waar kinderen die met jeugdzorg of asielcentra in aanraking komen gekoppeld worden aan kunstenaars om kunstprojecten uit te voeren. Verder is initiatiefnemer van het  landelijke onderzoek en project van Indische kunstenaars woonachtig in Nederland : “Tussen twee werelddelen in, wacht het verlangen van een oceaan”. 

 

Met veel plezier en betrokkenheid geeft ze  inmiddels dertig jaar atelier schilderlessen en workshops hiermee heeft ze heel wat mensen kunnen inspireren.