Het was even een verrassing toen daar plots een brief lag van het Prinses Beatrix Fonds. De brief was gericht aan Adrie Stander te Bergen op zoom, en bevatte de berichtgeving van de nominatie voor het ‘Gouden Kroontje’.

Adrie Stander was samen met elf andere kandidaten uit de collecte organisatie van het Prinses Beatrix Fonds genomineerd voor deze prestigieuze onderscheiding.

Adrie Stander is een bekende persoonlijkheid in de Bergse gemeenschap. Al sinds jaar en dag zet hij zich in voor het goede doel. Zelf al op jonge leeftijd getroffen door de gevreesde spierziekte MS had hij vroeg een missie. Veel collectes zijn gehouden in de lange jaren, en nog meer evenementen heeft hij georganiseerd waarbij het altijd om het goede doel ging. “Ik heb gezien hoe een jong meisje van 16 met deze ziekte in een rolstoel zat. Ze dronk door een rietje dat middels een robotconstructie haar die bewegingsvrijheid gaf om te drinken. Als je dat ziet, vergeet je dat nooit meer”. Adrie weet waarover hij praat. Al 42 jaar lijdend aan die sluipmoordenaar van een ziekte is hij zelf ook niet het toonbeeld van soepelheid en lenigheid. Maar dat heeft hem nooit tegen gehouden om iets te doen tegen die ziekte. Als jong manneke heeft hij duiven verkocht, heeft hij deur aan deur collectes gehouden, op rommelmarkten gestaan waarbij het batig saldo naar het goede doel ging, en heeft hij evenementen in bij voorbeeld De Stoelemat georganiseerd. Altijd was hij wel op de bres voor een ander. “Gelukkig heb ik een heel goede vrouw, en ook een stel enorm fijne vrienden (Peter en Mien Brok), die me altijd gesteund en geholpen hebben. Anders had ik dit alles niet kunnen doen. Deze nominatie is voor mij dan ook een hele eer, een erkenning voor al die jaren werk. Maar die eer ligt ook een beetje bij mijn vrouw en mijn vrienden”. Op 30 september zullen we weten wat de uitslag is. De ziekte bij Adrie heeft ondertussen dusdanige vormen aangenomen dat hij zijn activiteiten moet stoppen. Dat zal vanaf 1 september gebeuren. “Het lijf is op, en de dokter heeft gezegd dat het tijd wordt dat ik rustiger aandoe”. Als je Adrie ziet lopen met zijn stokken, geef je zijn dokter groot gelijk. En inmiddels heeft hij het wel verdiend om het rustiger aan te doen. Laat anderen dat stokje maar overnemen. Donderdag 1 september wordt een speciale dag, die samen valt met de slotdag van de Scootmobieldriedaagse. Er is een traject door de binnenstad opgezet, en de hoop van Adrie is dat iedere deelnemer zijn scootmobiel versiert. De deelnemers van deze driedaagse krijgen na afloop een bijzondere, door Eric Elich, ontworpen medaille. Dit kleinood is iets om trots op te zijn.

 1 september is de laatste van de Scootmobieldriedaagse. De inschrijvingen zijn inmiddels afgesloten. Het begint om 16:30 op de Grote Markt waar allerlei muziek aanwezig zal zijn. Dan gaat de tocht via via naar de MediaMarkt, waar wederom muziek is. Dan trekt de stoet door de stad weer richting Grote Markt.