Arsis heeft ons het volgende te melden:

Beste kunstenaars,

Hierbij een uitnodiging tot deelname…. Waar gaat het over…. Geef het door….

De Basis

Vijf stadsmusea in Nederland (Westfries Museum in Hoorn, Hannemahuis in Harlingen, Stedelijk museum Zutphen, Museum Gouda en het Markiezenhof) werken samen aan een reizende tentoonstelling ‘Lage Landen’ met werken uit het Rijksmuseum.

De tentoonstelling Lage Landen met als thema aarde, is in Bergen op Zoom te zien van 17 februari t/m 9 juni 2019.

Lage landen is de eerste van een serie van vier reizende exposities waarin de identiteit van Nederland wordt onderzocht vanuit de invalshoek van de vier elementen aarde, water lucht en vuur. De exposities, met pakkende titels als Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren, zijn het resultaat van een unieke samenwerking tussen vijf stadsmusea en het Rijksmuseum, die van 2018 tot 2025 loopt.

Op de expositie Lage Landen zijn veertig landschappen uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw te zien. Ze zijn van bekende schilders als Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël en van kunstenaars van recenter datum, zoals Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs. 

Een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van veertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met enkele  aanwinsten uit de eigen collectie van het Markiezenhof.

Het Arsis Project

Enige tijd geleden is uit eerdere samenwerking van ons, de Stichting Arsis, met het Markiezenhof het idee ontstaan om in Bergen op Zoom, naast de werken uit het Rijks, ook een aanvullende tentoonstelling te organiseren met werken van huidige kunstenaars uit Brabant, Zeeland en Vlaanderen.

Om te komen tot een mooie en kwalitatieve aanvullende tentoonstelling zoeken wij kunstenaars die mogelijk hier aan deel willen nemen.

Bij het concept zoals wij het nu voor de ogen hebben wordt deze georganiseerd op één of meer locaties, waaronder Galerie Arsis, in en om Bergen op Zoom. De kunstwerken die daar getoond gaan worden, na selectie door een deskundige jury, moeten uiteraard aansluiten bij het thema “Lage Landen”.

Bovendien hebben we het plan om bij de tentoonstelling in het Markiezenhof een aantal speciaal door de jury geselecteerde kunstwerken naast die van het Rijks te exposeren.

Met deze aanvullende tentoonstelling proberen wij een extra dimensie van actuele kunst toe te voegen aan die bijzondere tentoonstelling in Het Markiezenhof.

BELANGSTELLING?

Wij zijn voornemens om 7 mei 2018 een bijeenkomst te organiseren met kunstenaars die zich hiervoor inschrijven. Je kunt hieronder een link gebruiken waarmee je aan kunt geven dat je hier belangstelling voor hebt en dan bent je daarmee ook uitgenodigd voor deze bijeenkomst op 7 mei 2018 (van 13:00 tot ongeveer 15:00 uur). Daar zal het concept verder worden uitgelegd, je kunt vragen stellen en je kan je daarna definitief opgeven als deelnemend kunstenaar. Deze bijeenkomst wordt gehouden in het Markiezenhof in Bergen op Zoom, de hofzaal.

Dit aanmelden voor deze voorlichtings bijeenkomst doe je door te gaan naar https://arsis-boz.nl/project-m5-expositie-lage-landen/  waar je ook aanvullende informatie kunt vinden.

O.a. kan je daar nadere informatie downloaden in de vorm van het projectplan van de tentoonstelling zelf.  Dit bevat overigens niet het onderdeel waar we je in deze mail voor uitnodigen. Je krijgt echter wel een goed beeld bij het concept van de primaire tentoonstelling.

STUUR HET DOOR.

Tenslotte, wij hebben als Arsis geen lijst met alle kunstenaars en kunstenaars verenigingen die in aanmerking zouden kunnen komen voor deelname. Dus bij deze het verzoek om deze mail door te sturen naar iedereen in je netwerk die mogelijk hiervoor belangstelling kan hebben en gevestigd is in Brabant, Zeeland of Vlaanderen of die mensen kennen die hieraan willen meedoen.

Wij hopen op veel geïnteresseerde kunstenaars, zodat wij een mooie aanvullende tentoonstelling kunnen organiseren.

Heb je nog vragen, dan kun je dit aan ons stellen als reactie op deze mail. Wel moet gesteld worden dat wij nog aan het concept werken en pas op de bijeenkomst van 7 mei alles uitgewerkt hopen te hebben.

 

Met vriendelijke groet,

 

Maarten van ’t Hof

Voorzitter

Maarten van 't Hof [Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.]