Veel nieuws -  Dat is wat Ellen en Marcel Deelen ons te melden hebben.

 

Cultuurbehoud en vriendschap. In woord, in klank, in geschrift, in beeld, in kleur, in vorm, in smaak, in stijl. Zowel in de gemeente Moerdijk, als in Brabant, als in Nederland. Dat is waar we voor staan. Doet u mee? Van harte welkom!
Graag tot ziens, Ellen en Marcel Deelen

WORD VRIEND VAN d’ENGELENBURGH

Liefhebbers van cultuur (muziek, kunst, literatuur) die een stijlvolle omgeving weten te waarderen, worden van harte uitgenodigd lid te worden van de sociëteit die is verbonden aan d’ Engelenburgh. Ook als stijlvolle locatie om elkaar te ontmoeten en interesses te delen.

Bezoekers waren altijd al welkom om festiviteiten bij te wonen. Leden krijgen een streepje voor :
zij kunnen zes maal per jaar kosteloos een concert bijwonen. Maar er is meer:
· viermaal per jaar na een concert een kwaliteitsdriegangendiner bijwonen voor slechts 15 euro
· twee keer per jaar een ‘meet and greet’bijeenkomst  om te netwerken en gezamenlijke interesses te delen
· themabijeenkomsten met bekende gastsprekers, workshops of exposities
· mogelijkheid de ruimten van het rijksmonument te gebruiken om zelf iets te organiseren (vergadering, bijeenkomst, ontmoeting, concert, workshop)
· middagen of avonden met speciale gasten of bekende artiesten die tussendoor een ‘kleinigheidje’ willen doen, buiten de reguliere publiciteit om.

De vergoeding die de Vrienden aan de Stichting bijdragen, is van september t/m september slechts € 150,- Meldt u aan en profiteer van de gastvrijheid. De eerste twintig intekenaars krijgen gratis een high-tea!
Ook bedrijven en instellingen kunnen zich aanmelden als Vriend/sponsor. Informeer naar de mogelijkheden.

Binnenkort in d’ Engelenburgh
d’ Engelenburgh gaat door en biedt binnenkort weer een tweetal mooie concerten. Een mooie gelegenheid om uit te gaan en iets bijzonders mee te maken!  Geniet van de prima sfeer en gastvrije ontvangst. Uit in d’ Engelenburgh is uit in stijl.

19 Juni Trio Trianka
Aanvang 14.15 uur, € 12,50
Concert met twee violen en een cello,
m.m.v. Ilse Vandenbussche
Karla Lagasse, Titia Hagemeijer en Annelies Arts spelen muziek van onder anderen Haydn en Mozart, en maken uitstapjes naar volks- en filmmuziek.
De drie dames kennen elkaar van het Symfonieorkest Jacob Obrecht uit Bergen op Zoom. Annelies bespeelt de cello, Titia en Karla viool.

Ilse Vandenbussche neemt het literaire deel voor haar rekening. Deze schrijfster/dichteres weet op speelse wijze alledaagse dingen treffend te verwoorden. Wat haar raakt weet zij om te zetten in taal die ook de luisteraar raakt. Eten, de natuur, mensen, de mystiek van muziek, een klap of een kus van kunst. Kortom, verwondering over het leven.
In 2014 verscheen ‘ruis en ritsel’, een bundel met gedichten, foto’s, sprookjes, columns en recepten.

31 juli Young Piano Masters
Aanvang 14.15 uur, toegang € 12,50
Concert met piano en viool
Pianist Ivan Pavlov en violist Renán
Zelada brengen een prachtig programma
met werken van Beethoven, Pärt, Ravel, Schubert, Brahms, Schumann en Dietrich. Meesterlijk vertolkt door twee jonge maestro’s.
De basbariton Ronald Willemsen levert een vocale bijdrage.

Renán Zelada (Venezuela 1993) won in 2015 de tweede prijs van het Prinses
Christina Compositie Concours. Hij studeerde ondermeer bij Zygmunt Krauze.
De Bulgaarse pianist Ivan Pavlov is aspirant Young Piano Master an de Young Piano Master Society. Hij speelde op grote podia en met diverse orkesten.


Bram Wijnands verraste het publiek
JAZZ MET PINKSTEREN WAS WEER EEN FEEST

Het jazzevenement in Fijnaart dat Stichting d’Engelenburgh met Pinksteren organiseerde, staat blijvend in het geheugen. De uit Kansas overgekomen Bram Wijnands wist het publiek te verrassen met zijn vaardigheid op piano èn accordeon.
Een feest, in één woord een feest. Dat was vanaf de eerste noot die Bram Wijnands speelde de sfeer in d’Engelenburgh. Een volle zaal wachtte op de gevierde jazzpianist, die eens per jaar naar zijn geboortestreek komt. Sommige toehoorders wisten wat hen te wachten stond: vorig jaar al hadden ze kennisgemaakt met de sympathieke man uit Kansas City die met zijn onmiskenbaar brabantse tongval vertelde over de legenden uit de jazzwereld.

Dat hij niet alleen vaardig is op de piano, bleek bij zijn toegift op de accordeon die de organisatoren Ellen en Marcel Deelen hadden staan. Het publiek was verrukt en het applaus luid en welgemeend. Dat gold ook voor de twee songs die Ellen zong die middag: Fly me to the moon en het bekende My way. Bij dat laatste lied zongen de aanwezigen gepassioneerd mee.
Een onverwacht optreden in Den Bosch, waar Bram moest invallen, noopte hem na het diner snel te vertrekken, maar niet na beloofd te hebben volgend jaar te blijven slapen. Dat belooft dus een gezellige avond op 4 juni 2017…. We kijken er naar uit!


TOBIAS BORSBOOM EN YUKIKO HASEGAWA GAVEN CONCERT VAN HOOG NIVEAU

Reeds het eerste pianowerk – de Mondscheinsonate van Beethoven – bracht het publiek de emotie die Beethoven beoogde bij het schrijven van zijn sonate. Tobias Borsboom vertolkte meesterlijk en met gevoel het werk, dat hij kort toelichtte. Daarmee was letterlijk de toon gezet en kon het publiek genieten van een klassieke middag van niveau.

Samen met Yukiko– net die dag jarig – opende hij op 29 mei de serie van zes concerten die de Young Piano Masters Society komende maanden in d’ Engelenburgh brengt. Diverse luisteraars namen  nota van de warme en volle klanken van de baskant van de Gunther-vleugel uit 1935 die Tobias aan het instrument ontlokte.
De vleugel beantwoordde aan meer kwaliteiten: hij zat in tussen de instrumenten waarover Beethoven beschikte en die in staat waren de dromerige sfeer van de maneschijn op te roepen, en de moderne vleugels welke die sfeer helemaal niet meer kennen.

De stukken die werden gespeeld varieerden van 1689 (Purcell) tot 2014 (Peter Vigh). Diens ‘Perpetuum Mobile’ verpakte Tobias verrassend tussen twee nocturnes van Chopin.
Als ‘mystery guest’ trad de basbariton Ronald Willemsen op, die naast enkele aria’s een duet uit Mozarts ‘Don Giovanni’ zong met sopraan Ellen Deelen.

De eerstvolgende YPMS-concertmiddag is 31 juli. Dan speelt de bulgaarse pianist Ivan Pavlov, samen met de violist Renán Zelada.