In de maand oktober organiseren ruim 550 musea, archieven, bibliotheken en overige culturele instellingen boeiende activiteiten voor jong en oud door heel Nederland rondom het thema 'Tussen Droom & Daad'.

 

Ook in stadspaleis Het Markiezenhof is er in de maand oktober van alles te doen en beleven.

Tentoonstelling Van alle TIJden – terug naar het weer (vanaf 1 oktober tot 18 november)
Twintig kunstenaars en fotografen van de Brabantse Wal hebben zich laten inspireren door de weervisserij. De kunstenaars zijn aan boord gestapt van een vissersschuit samen met enkele weervissers om verhalen op te halen van het ambachtelijke vissersleven van weleer en deze in een eigen kunstvorm om te zetten. De verhalen, kunstwerken en foto's zijn te bewonderen in de Tuinzalen van het museum. De deelnemende kunstenaars zijn; José Janssen, Jaap Lageweg, John Jongmans, Arno Verduin, vanuit Nadir. Kunstenaar: Annie Wagemakers, Isabella Ramaekers, Annemiek Dagelinckx, Elke Zimmerman, Frits Wiggers en Carla Stouthart, Addy van Kempen, Wouter Goudswaard, Emmely Tunders, Louis Jansen, Irene Weug, Jos van den Broek, Corine Heijmans, Saskia van den Broek. Fotograaf: Geert Hoppenbrouwers en Don van Rooij, en vormgever Mirjam Drenth.

Taxatiedag
Op vrijdag 9 oktober organiseert Het Markiezenhof in samenwerking met veilinghuis ‘Onder de Boompjes’ uit Leiden en ‘Becks Art Consultancy’ uit Warmond een taxatiedag tussen 11.00 -16.00 uur. Drie taxateurs zijn aanwezig, de bekende veilingmeester Pieter-Gerrit van veilinghuis ‘Onder de Boompjes’, Patrick Becks van ‘Becks Art Consultancy’ en een medewerker. Ben je benieuwd of dat schilderij, het zilveren bestek van oma of een oud meubelstuk geld waard is, of ben je gewoon nieuwsgierig naar het verhaal erachter, kom dan naar het museum voor de taxatiedag. Entree €5,- max. 3 kunstvoorwerpen  per persoon.

Ridders- & Prinsessendag
Voor échte ridders en prinsessen is er op zondag 11 oktober een speciale middag op Stadspaleis Het Markiezenhof. Kinderen tot 12 jaar komen verkleed naar het museum en kunnen deelnemen aan diverse activiteiten en workshops.
Er is een workshop zwaardvechten, enkele leden van Borgerij Berghen op den Zoom geven een demonstratie, daarna mogen de kinderen onder begeleiding zelf aan de slag met houten zwaardjes.
Ze kunnen jonkvrouwhoeden en schildjes maken onder begeleiding van beeldend kunstenaar Saskia van den Broek. Kinderen kunnen zich laten schminken, nagels lakken of op de foto. Ze kunnen proeven aan de CKB cursus Bijdehandjes, zo leren ze het ridders- en prinsessenlied en gaan daarna aan de slag op de piano. In de Hofzaal worden cakejes versierd. Met Tika en Solasientje gaan kids in de tuin opzoek naar magische klanken. Tussendoor zijn er optredens van piano- en harp cursisten van het CKB. Entree €7,50 (groot)ouders gratis (begane grond). Dresscode: verras ons met je mooiste kostuum.

Rabo MuseumkidsWeek speurtocht Paleismasjien (17 oktober – 1 november)f
Heb je altijd al willen weten hoe het is om in een prachtig stadspaleis te wonen en te werken, ga dan terug in de tijd van de markiezen en markiezinnen met de Paleismasjien. In de herfstvakantie promoten we samen met de Rabobank de speurtocht Paleismasjien. De Rabo Museumkidsweek daagt kinderen uit om zelf creatief te zijn. Kinderen bezoeken een museum, kiezen een eigen museumschat en verzinnen daar een beeldverhaal bij. Ieder kind dat een filmpje of verhaal instuurt via www.museumkids.nl ontvangt het Gouden Boekje van illustrator Harmen van Straaten.

Herfstconcert van Ivo Stuivenberg & Angelique de Groot
Ivo Stuivenberg & Angelique de Groot geven een live concert in de Hofzaal op zondag 25 oktober waarbij o.a. succesnummers en hoogtepunten van hun projecten “Ella Fitzgerald meets Michel Legrand”, “Beatles, Blues & Bossa” & “Ivo & Angelique live from Stadsschouwburg de Maagd” voorbij zullen komen. Zondag 25 oktober van 14.00 -16.30 uur. Kaarten zijn €17,50 inclusief pauzedrankje + toegang museum in de voorverkoop, of €18,50 aan de deur.

 

Kunst om op te (vr)eten
Halloween activiteit in samenwerking met Romano Groffen op zaterdag 31 oktober. Maak je eigen eetbare schilderij.
Kinderen gaan creatief aan de slag en maken van eetbare materialen een lekker en mooi kunstwerkje. Deelnemen aan de workshop kan van 13.30 - 14.30 uur, van 14.30 - 15.30 uur en van 15.30 - 16.30 uur. Entree gratis voor kinderen, graag aanmelden via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.want vol is vol.


Nacht van de Geschiedenis (zaterdag 31 oktober 19.00-22.30 uur)
Op zaterdagavond 31 oktober organiseert Het Markiezenhof samen met Huis aan de Schelde ‘De Nacht van de Geschiedenis’. De Nacht van de Geschiedenis is een onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. Huis aan de Schelde vertelt in een duister Markiezenhof het verhaal ‘De Stille Ronde van Bergen op Zoom’. Het verhaal gaat over de plaatsmajoor van Bergen op Zoom, bijgenaamd de Duivel en over zijn zoon Alfons. Het publiek beleeft dit verhaal tijdens een spannende 'duivelsroute' door verschillende ruimtes van Het Markiezenhof. Kaartjes voor de voorstelling zijn € 7,50 inclusief drankje. De voorstelling duurt circa 45 minuten. Na afloop is er live muziek in het Museumcafé. ‘De Stille Ronde van Bergen op Zoom’, wordt die avond een aantal keer opgevoerd. Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..