Met de verkoop van snoep hebben Emma en Anne Eikelenboom uit Wouw 476 euro opgehaald voor het Bravis ziekenhuis.

 

Aimé de Bock (van snoepfabrikant Lonka) steunde de sympathieke actie van de 8-jarige tweeling door snoep te schenken en bovendien zelf de opbrengst te verhogen tot 1000 euro. Dinsdagmiddag 15 september vond de feestelijke overhandiging plaats in de huiskamer van de afdeling Oncologie van het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal.

 

Toen hun mama op afdeling Oncologie was opgenomen, rees bij Emma en Anne Eikelenboom het plan om met een snoepactie geld in te zamelen voor het ziekenhuis. Hiermee zou iets extra’s gedaan kunnen worden voor kinderen waarvan één van de ouders kanker heeft. Aimé de Bock, oud-directeur van Lonka, was ingefluisterd over dit bijzondere initiatief. Hij schonk de tweeling het snoep met de belofte de opbrengst te zullen verdubbelen.

 

Blauwe slushpuppy

Een bestemming hadden Emma en Anne al gauw gevonden. “Wanneer patiënten een chemokuur ondergaan, geven we ze altijd een slushpuppy. Het ijsschaafsel verkoelt en beperkt mondproblemen als gevolg van de kuur,” zo vertelt Mariët Raatgever, verpleegkundig specialist Oncologie en tevens lid van de Vriendenstichting. “Op de afdeling hebben we alleen een apparaat waarmee we rode slushpuppy’s maken. Omdat ook de infusen roodkleurig zijn, associëren patiënten rode slushpuppy’s vaak met de chemotherapie en eventuele misselijkheid. Daarom willen Emma en Anne de afdeling heel graag vloeistof schenken voor het maken van blauwe slushpuppy’s. Dan wordt er geen verband meer gelegd met de kleur van de chemokuur.”

 

Doe-boek voor kinderen

 

Behalve blauwe slushpuppy’s kunnen van dit mooie bedrag ook Doe-boeken aangeschaft worden voor kinderen met een papa of mama met kanker. Mariët: “Het boek is een uitgave van het Erasmus MC Kankerinstituut. In dit boek wordt op een heel speelse manier verteld over de ziekte kanker en het ziekenhuis, zodat kinderen beter begrijpen wat er met hun mama of papa aan de hand is. Dankzij de actie van Emma en Anne kunnen we dit boek voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar in een grote oplage laten drukken. Ook kunnen we nog een aantal prentenboeken kopen (‘Grote boom is ziek’) om aan jongere kinderen uit te leggen wat er aan de hand is. Dankzij hun bijzondere actie helpen Anne en Emma heel veel andere kinderen met een ouder die ziek is. We zijn er echt ontzettend blij mee.”