De Gehoorzaal in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch is voorlopig gesloten voor publiek.

Het museumbestuur kwam tot dit besluit nadat vorige week een bezoeker wegzakte met zijn stoel. Het bestuur vindt het niet verantwoord om in deze zaal nog mensen te ontvangen.

Op 30 juni heeft iemand van de gemeente de vloer bekeken en kwam tot de conclusie dat deze, in elk geval voor een deel, vervangen moet worden.


De vloer van de op de benedenverdieping gelegen ruimte was al langere tijd slecht. Op drie plaatsen begon deze door te zakken. Op 23 maart van dit jaar stuurde het stichtingsbestuur een brandbrief naar de gemeente met het verzoek maatregelen te treffen. De stichting die het museum beheert, huurt het pand van de gemeente Halderberge.


Met het oog op de mogelijke verhuizing heeft het bestuur een verzoek tot maatregelen hiervoor zo lang mogelijk uitgesteld, maar het feit dat het pand nog wel enkele jaren als onderkomen voor het museum dient, plus het gegeven dat de vloer steeds slechter werd, is in maart uiteindelijk toch aan de gemeente gevraagd onderhoudsmaatregelen te treffen. Dit is nogmaals benadrukt tijdens een gesprek op 20 april met de portefeuillehouder Cultuur.

Naast de ouderdom van het pand (het is een gemeentelijk monument en dateert uit 1882) is een hevige lekkage in 2007 mogelijk mede-verantwoordlijk voor houtrot op diverse plekken.


Los van het feit dat de zwakke vloer leidt tot onveilige situaties, is de toestand van het gebouw essentieel voor de collecties van het museum, welke tot de meest kwetsbare van de museumwereld behoren: het betreft voornamelijk organisch materiaal dat gevoelig is voor aantasting door vocht, schimmels en insectenvraat.

Het museumbestuur neemt zelf zoveel mogelijk maatregelen om het binnenklimaat constant te houden en hoopte daarom op korte termijn op realisatie van voorzieningen die het pand zelf in goede staat houden.

Het museumbestuur zal, nu de vloer deels open ligt, extra controleren op vocht en schimmel bij de objecten.


activiteiten

De sluiting van de zaal, waar niet alleen topstukken als een opgezette wisent en een japanse zwarte beer staan, maar waar ook ontvangsten, presentaties en middagen van het KinderKunstAtelier plaatsvinden, is een behoorlijke slag voor het museum. Juist in de zomermaanden komen veel bezoekers binnen. Het KinderKunstAtelier zal nu een alternatieve locatie moeten zoeken.


Verder staat op 22 augustus een filmavond gepland in het kader van een Albert Schweitzer-herdenking, in samenwerking met de basiliek en brasserie Tivoli, en het is nu de vraag of deze bijeenkomst door kan gaan.