Et Dieu… créa la femme - In het Koetshuis van Het Markiezenhof is vanaf 25 juni de tentoonstelling  ‘Et Dieu… créa la femme’ van beeldend kunstenaar  Jacques van der Smissen (1942 - 2011)  te zien.

De tentoonstelling is samengesteld door zijn dochter Annemarie  en vrouw Ellen van der Smissen. 


‘Et Dieu…créa la femme’  biedt een overzicht van kunstwerken van Jacques van der Smissen.  Er is werk te zien vanaf zijn studietijd op de kunstacademie  tot vlak voor zijn dood met als  thema “de vrouw in al haar facetten”. Het vrouwelijk model vormde vaak een terugkerend onderwerp in zijn werk. Van der Smissen maakte veel vrouwenportretten in opdracht maar ook met een politiekstatement. Krachtige werken met vaak een kwetsbare kant, veel werk is nog nooit aan het publiek getoond. Er is werk te zien in diverse schilder- en tekentechnieken. Een deel van de geëxposeerde kunstwerken is te koop. Met deze tentoonstelling willen Annemarie en Ellen van der Smissen het publiek nog één keer de kans geven om al dat moois te bewonderen. 
Het bronzen beeld ‘het lezend meisje’, wat jaren voor de bibliotheek  in Halsteren heeft gestaan en in opdracht van de gemeente is gemaakt, zal gedurende de expositie te zien zijn in de in de beeldentuin bij Koetshuis. . 

Jacques van der Smissen
Jacques van der Smissen volgde een opleiding aan de Academie Sint Joost, afdeling Monumentaal met specialisatie Tekenen en Schilderen. Hij behaalde een Akte LO Tekenen en Handvaardigheid. Sinds 1972 exposeerde hij onder andere in Frankrijk (Parijs, Academie des Beaux Arts), Spanje (Cadaquez), Canada (Montreal, St. Catharins), Maastricht (Bonnefantenmuseum), Bergen op Zoom ( Het Markiezenhof, Stichting Etcetera, Galerie de Mollegangen, Galerie Stu'Art).
Monumentaal werk bevindt zich onder andere in Roosendaal, Canada (St. Catherins), Halsteren, Lepelstraat en Bergen op Zoom (Sint-Gertrudiskerk). Jacques van der Smissen is in januari 2011 op 68-jarige leeftijd overleden.

Praktische informatie
De tentoonstelling vindt plaats in het Koetshuis van Het Markiezenhof en loopt tot 24 juli 2015. Openingstijden van donderdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Entree is gratis.