Bal Maskee 


Het was een onderdeel van de expositie ‘Sjanzjee’ waarmee 20 kunstenaars met 16 projecten een bijzondere expositie in het Krabbegat wegzetten. Zaterdag 7 februari was een bijzondere avond waarin de gasten zich als waar kunstwerk konden uitdossen in een heel bijzonder ‘Bal Maskee’. De gasten hadden zich er niet met een Jantje van Leiden afgemaakt, de ene creatie was nog mooier en ‘sjieker’ dan de andere. Het bal zou beginnen om 20:00 uur, en inderdaad de eerste sterk Bergse Vastenavend afwijkende personen waren er al vroeg bij. De reguliere Vastenavendvierder wist het gelijk: Die gaan naar het Bal Maskee. 

Ze wist haar fans, vrienden, bekenden en familie al lang van tevoren lastig te vallen op facebook, maar haar creatie mocht er dan ook zijn. Als een ware diva begaf zij zich op de binnenplaats van het Markiezen paleis. Ze zou niet misstaan als de Markiezin van Berrege zelf, het was het ultieme plaatje van het feest dat het Bal Maskee zou worden. 

Het merendeel van de gasten had zich echt gehesen in de kledij die Lodewijk de 14e niet had misstaan. De vaalbleke gezichten, de pruiken, de wijde jurken en de galante pakken; dit alles paste perfect bij het stadspaleis dat Bergen op Zoom rijk is. 

“We zijn toch wel op tijd?” Het was een veel gehoorde vraag, maar graag nam iedereen de tijd om de overjassen uit te doen om pontificaal te pronk te staan voor de foto. De ene creatie was nog mooier als de andere, waarbij ook de ‘donkere’ kant van het bal zeker niet vergeten werd. 

Stijl in de zin van klassiek en elegant werd afgewisseld met creatieve uitdossingen. Het geheel moest getooid gaan met een hoed, maar in dit geval overschaduwde de hoeden de kledij; alsof je door de hoeden de kleren niet meer zag als het ware. Het nostalgische plein van het Markiezenhof was het perfecte scenario voor een dergelijk avond.  Kunst, kunstenaars en kunstig gekleed; in dat teken stond deze avond. Maar het motto was niet voor niets “Bal Maskee” en dat zag je dan ook want er kwamen pareltjes voorbij. De kunstenaar verhuld achter een kunstwerk zullen we maar zeggen.

Ze kwamen duidelijk van de Brabantse wallen, lichtekooien stond er aangegeven. Tja, waar er een bijzonder feest van deze allure wordt gehouden kun je dit soort ‘kunstige’ dames ook verwachten. Twee knipogen later en ook de ferme portier boog en bood het tweetal rijkelijk de toegang tot het bijzondere feest.  

Het werd gedurende de avond wel duidelijk; iedereen was in stijl en werkelijk alle gasten hadden zich de grote moeite getroost om inderdaad groots uit te pakken. Niemand was in de ‘gewone’ boerekiel met gerdijn, iedereen kondigde zich aan als ware Markies of Markiezin. Bal Maskee nam je mee naar vervlogen tijden toen grandeur en chique van alle dag was.