Op zaterdag 16 maart gaan bewoners van de  Strandplevier en Zilverplevier op de Bergse Plaat samen met de gemeente aan de slag om het plantsoen in de buurt opnieuw te beplanten.

Eind vorig jaar werd het plantsoen door de gemeente gerooid. De aanplanting had het einde van zijn levensduur bereikt. Ook groeiden sommige planten niet goed. Voor de gemeente ontstond daardoor een natuurlijk moment om te kiezen voor een andere beplanting die goedkoper in het onderhoud zou zijn. Bewoners van de Zilverplevier en Strandplevier waren echter nauw betrokken geweest bij de oorspronkelijke aanleg van het parkje. Voor hen kwam het besluit van de gemeente om de beplanting te vervangen door gras als een onaangename verrassing.


Vertegenwoordigd door mevrouw Roepers, de heer De Groot en de heer Weinholt zochten de bewoners daarom contact met de gemeente. In gezamenlijk overleg ontstond het idee om er een burgerparticipatietraject van te maken. In plaats van gras wordt de gerooide beplanting vervangen door nieuwe, makkelijker te onderhouden beplanting, die de bewoners voortaan grotendeels zelf zullen onderhouden.


Grote betrokkenheid

De bewoners kozen uit drie varianten, in overleg met hen door de gemeente ontworpen, hoe de nieuwe beplanting er uit zou komen te zien. Op zaterdag 16 maart zetten zij tussen 10.00- 13.00 uur zelf, ondersteund door de gemeente, de nieuwe planten in de grond. De betrokkenheid van de buurt is groot: 48 huishoudens nemen deel aan het project om samen het nieuwe plantsoen aan te planten en onderhoud te verzorgen.


Op zaterdag 16 maart vindt om 10.00 uur de feestelijke start van het project plaats. De organisatie verwacht zo’n honderd bewoners. De gemeente Bergen op Zoom steunt de bewoners hierbij met menskracht en materialen. Ook de Bergen op Zoomse Bode en bakkerij Broodje Groffen ondersteunen het project. Wethouder Ad van der Wegen is namens het gemeentebestuur aanwezig.


Samen

De feestelijke opening begint om 10.00 uur en duurt tot ca 10.30 uur. Daarna start het planten, dat rond 13.00 uur klaar zal zijn. Met materialen beschikbaar gesteld door de gemeente Bergen op Zoom verzorgen de bewoners van de Strandplevier en Zilverplevier ook de catering voor alle planters en andere belangstellenden, om zo met een feestelijke start als buurtbewoners en gemeente samen een mooie en prettige leefomgeving te realiseren.