Cursus Ecologie op Landgoed De Hertgang
Donderdag, 14 November 2019, 19:00 - 21:30
door Anoniem
Contact Bert Bannink: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0164-233953.

Op 19 september vindt in het bezoekerscentrum van Landgoed De Hertgang in Halsteren de eerste van zeven avonden plaats van de cursus Ecologie (omgevingsbiologie).

Deze cursus wordt gegeven door Bert Bannink, gepensioneerd docent biologie en (mede)auteur van studieboeken biologie.
Vrijwel elke dag is het milieu in het nieuws: broeikaseffect, uitsterven van soorten, plastic in de oceanen, bodemverontreiniging, overstromingen, droogtes en niet te vergeten het kappen van grote delen van het Amazoneregenwoud. De strekking van deze berichtgeving is vrijwel altijd bedreigend en negatief. Zijn deze paniekverhalen terecht en gebaseerd op feiten? Helaas, het antwoord is ja.
Het is noodzakelijk dat men inzicht krijgt in dit ecosysteem, zodat meer mensen zullen inzien dat maatregelen nodig zijn, maar ook wat de gevolgen zijn als die achterwege blijven.

De opzet van de cursus is te laten zien hoe mooi de natuur in elkaar zit en welke wetmatigheden er voor alle organismen gelden, dus ook voor de mens.
In de cursus worden de niet-levende (abiotische) milieufactoren besproken, dan de energiestromen en kringlopen. Hierna wordt aandacht besteed aan de levende (biotische) milieufactoren, d.w.z. de interacties tussen organismen. Vervolgens komt de populatiedynamica aan de orde. 
Er wordt aandacht besteed aan de Nederlander en het Nederlandse (Brabantse) landschap. Verder komen aan de orde: het broeikaseffect, overbemesting, plastics, bestrijdingsmiddelen, lucht- en bodemverontreiniging, fauna en floravervalsing en de (mondiale) bodemdegradatie.

Geïnteresseerd in deze boeiende cursus? Kijk op www.dehertgang.nl voor informatie betreffende de inhoud van de cursus, data en prijs. Er is nog een klein aantal plaatsen beschikbaar, dus meldt u snel aan.
U vindt Landgoed De Hertgang aan de Klaverblokken 18 in Halsteren.

Locatie Klaverblokken 18, Halsteren
Data: 19-9, 26-9, 3-10, 10-10, 24-10, 31-10 en 14-11, steeds op donderdagavond
Tijd: 19.00 tot 21.30 uur, met uiteraard een koffiepauze.
Kosten: €100 per persoon, koffie/thee en digitaal cursusmateriaal (readers en PowerPoint-presentaties) inbegrepen.
Docent: Bert Bannink.