Op 18 september houdt Dick Rozing in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch een presentatie over Nederlands-Indië.

 

Hij doet dit aan de hand van de authentieke expositie daar en uniek beeldmateriaal uit 1910. De geograaf Rozing is geen onbekende in het museum, hij werkte mee aan de totstandkoming van de expositie ‘Van Gamelan tot Doerian’. De tentoonstelling biedt zicht op de voorwerpen die de Broeders van Saint Louis vanaf 1862 meebrachten uit Nederlands-Indië, welke zijn opgesteld tussen de foto’s die Henri Wagenaar Reisiger maakte ten behoeve van het onderwijs op middelbare scholen. Wagenaar Reisiger was gegrepen door de schoonheid van de archipel en vond dat er in Nederland te weinig bekend was over de ‘mooie, rijke Koloniën, de grootste bron van Neerlands welvaart’. Het bestaande materiaal was summier. Achterliggende gedachte was tevens om mensen in het Moederland op te wekken naar Indië te gaan met kennis van onderwijs, infrastructuur en gezondheidszorg.

 

 

Deze prenten werden bijna een eeuw na dato bijeen gebracht door Dick Rozing, die er een boek van maakte. De foto's uit de collectie van Rozing spreken voor zich. De voorwerpen van de Broeders, dikwijls terug te vinden op diezelfde foto's, ook, maar vaak biedt de toelichting de extra dimensie die het verhaal tot leven brengt.

 

De lezing op 18 september begint om 14.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken. Ook is er gelegenheid van gedachten te wisselen.

 

De entree is vrij, wel wordt een vrijwillige donatie verwacht.