Eerste etappe Expeditie Zuiderwaterlinie
Woensdag, 19 Juni 2019, 17:30 - 20:30
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Expeditie Zuiderwaterlinie via elf vestingsteden langs natuur, historie en cultuur

Fort de Roovere startpunt van groots wandelfeest op 19 juni

Van 19 t/m 29 juni is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland het decor voor Expeditie Zuiderwaterlinie. Wandelingen voeren deelnemers langs de elf vestingsteden van de Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom tot Grave. Onderweg worden zij getrakteerd op gezelligheid, een hapje, een drankje én een culturele verrassing. Ook in de regio Bergen op Zoom – Steenbergen staan er tal van activiteiten op het programma.

De mooiste en gezelligste vestingsteden van Nederland vind je langs de Zuiderwaterlinie. Hier komt 450 jaar geschiedenis samen, want aan de hand van historische verdedigingslinie kan vrijwel het hele verhaal van het oorlogsverleden van Brabant verteld worden. Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie kan dagelijks gekozen worden tussen een langeafstand-etappe (± 20 km) of een kortere recreatieve tocht (± 10 km). Wie kiest voor de lange afstand, kiest voor de groene omgeving en wandelt op eigen gelegenheid. Sluit je aan bij de kortere etappe, dan wandel je in groepsverband. Gidsen vertellen tijdens de wandeling over de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie en er is aandacht voor het landschap.

Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie bewandel je niet alleen het grootste monument van Brabant, maar doe je ook nog eens 1001 ontdekkingen langs militair erfgoed, de natuur en de rijke cultuur in Brabant. Dagelijks worden de wandeletappes gezamenlijk afgesloten. Iedereen is welkom om naar de culturele dagafsluitingen te komen, ook als je niet hebt meegewandeld. Verwacht spectaculaire gebeurtenissen en onverwachte wendingen tijdens de dagelijkse gezamenlijke afsluitingen: zing mee met de leukste liedjes, verwonder je tijdens een dansvoorstelling of ga mee op reis in absurdistische theater.

Bergen op Zoom – Steenbergen – woensdag 19 juni

De eerste etappe start om 17.30 uur vanop Fort de Roovere. Het fort was niet altijd een oase van groene natuur. Ter bescherming van de vesting Bergen op Zoom hield het de Spanjaarden, Fransen én Belgen tegen. De wereldberoemde Mozesbrug is ook een must-see, je wandelt er met droge voeten dwars door het water.

Eindigen doen we samen in Steenbergen, waar de restanten van de voormalige vesting hier en daar nog zichtbaar zijn: herstelde bastions, de herkenbaar gemaakte liniegracht en de opgeknapte vestingmuur. Ook de wandelaars van de lange etappe sluiten aan bij het avondfeest, na hun tocht van 19 km vanuit Bergen op Zoom. Vanaf 20.30 uur barst het feest in Hotel Restaurant De Wallevis los: troubadour Frank van Es zal er een spetterend optreden verzorgen. Muzikaal ambachtelijk vermaak met gitaar, accordeon, zang, gitaarluit en mondharmonica, plezier gegarandeerd!

Gratis deelname

Expeditie Zuiderwaterlinie is de ideale gelegenheid om samen het verhaal van de Zuiderwaterlinie te horen, te zien én te beleven. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij een van de tochten of om zelfs de volledige Expeditie te wandelen. Deelname is gratis, inschrijven via www.expeditiezuiderwaterlinie.nl/inschrijven

Locatie Fort de Roovere Schansbaan 8 4661PN Halsteren