Themawandelingen Mattemburgh
Donderdag, 13 Juni 2019
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Rondje van de graaf en Pückler op Mattemburgh.

Landgoed Mattemburgh en de Graaf en Gravin de Chambure spreken nog steeds tot de verbeelding. Er zullen niet veel mensen zijn die over de Antwerpsestraatweg rijden en niet even naar het mooie huis kijken wat daar te midden van die prachtige tuinen ligt. Ruim honderd jaar lang werd in Hoogerheide en Woensdrecht verteld over ‘da buitengoed, woar tie stienkend rèèke gierrege mieljenèèr wôônt’. Misschien hebt u van opa en oma ook wel dit soort verhalen gehoord. Rijk waren ze; en eigenzinnig ook. En ze hebben ons een van de mooiste landgoederen van Noord-Brabant nagelaten; Een complete 19e eeuwse buitenplaats die er uit ziet alsof de graaf en gravin net pas zijn vertrokken.

Brabants Landschap biedt de komende tijd de mogelijkheid om wat meer te weten te komen van het landgoed en de familie. In juni, juli en augustus worden de themawandelingen ‘Rondje van de graaf’ en ‘Pückler op Mattemburgh’ georganiseerd en als u nieuwsgierig bent naar de historie van het landgoed en omgeving of de tuin moet u zeker aansluiten. Bij het Rondje van de Graaf wordt het huis niet bezocht. Als u dat wilt zien moet u aansluiten bij een van de publiekswandelingen. Of, nog veel leuker, u organiseert voor de familie of uw vrienden de rondleiding door huis en tuin. De deelnemers aan de Pückler wandeling komen wel in het huis want natuurlijk moet je, net als het de Graaf en Gravin, het Pückler mozaïek van boven af gezien hebben om het totaal plaatje te hebben.

Het Rondje van de graaf is een wandeling van ongeveer 2 uur rondom het landgoed. Samen met de gids wandelt u door een van de mooiste stukjes van Woensdrecht en onderweg hoort u bijzonderheden over de historie van het gebied. In zijn verhaal neemt de gids u mee terug naar de tijd dat de Oosterschelde nog tot in het Hoeks Laag stroomde en het verkeer beperkt was tot de stoomtram en paard en wagen. De gids vertelt ook leuke en interessante anekdotes. Wie weet, misschien wordt er wel iets verteld over uw opa of oma.

De Pückler wandeling gaat over ‘de taart van Mattemburgh’. Een oneerbiedige naam voor het planten mozaïek wat al bijna 150 jaar lang elke voorjaar met heel veel zorg en toewijding wordt aangelegd. Weet u wie Fürst Pückler von Muskau was? Wist u dat dit het enige Fürst Pückler bed is wat in Nederland nog over is? De gids zal tijdens de wandeling vertellen over de geschiedenis van dit planten mozaïek en hoe het op Mattemburgh terecht is gekomen.

Het Rondje van de graaf is dit jaar gepland op 13 juni,18 juli en de laatste keer op 7 augustus. Deelname kost 9 euro per persoon.

Pückler op Mattemburgh is op 26 juni, 31 juli en 22 augustus. Deze wandeling kost 12 euro per persoon maar daarvoor krijgt u een heel leuk extraatje. Een kop koffie met het bijzondere Pückler taartje.

Als u wilt deelnemen aan een van de wandelingen, kunt u zich aanmelden bij de Oranjerie Mattemburgh op tel. 0164- 660834 of info@orangeriemattemburgh.n

Locatie Landgoed Mattemburgh Antwerpsestraatweg 181 4631 PN Hoogerheide