Lezing Sanatorium Zonnestraal
Donderdag, 06 Juni 2019, 19:30 - 21:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Lezing Sanatorium Zonnestraal
Het Hurks Genootschap verzorgt een lezing over Zonnestraal in Hilversum, dat in 1928 gebouwd werd als sanatorium. Het complex is opgebouwd uit wit beton, blauw staal en grote ramen en werd destijds gezien als een wonder van moderne bouwkunst. Architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet tekenden voor het ontwerp. Met name Amsterdamse diamantbewerkers konden in de bosrijke omgeving van Hilversum op krachten komen, nadat zij door hun slechte woon- en werkomstandigheden tuberculose opgelopen hadden.

De lezing in Roosendaal vindt plaats op donderdag 6 juni om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur met koffie en thee) in Parrotia, Markt 54. Entree € 5. Historicus Joppe Schaaper (1989) deed eerder onderzoek naar het voormalig sanatorium Zonnestraal voor een UNESCO Werelderfgoedaanvraag. Deze avond zal hij als curator van de expositie Zonnestraal, schip op de heide uiteenzetten hoe idealisme, solidariteit en bijzondere bouwkunst met elkaar verweven werden.

De lezing is een mooie inleiding op een eventueel bezoek aan de tentoonstelling, die tot en met 12 januari te zien is in museum Het Schip, Oostzaanstraat 45 in Amsterdam. Van daaruit worden ook excursies georganiseerd naar Zonnestraal. Nadere info via www.hetschip.nl.
Locatie Parrotia Markt 54 4701 PH Roosendaal
Ticket: € 5,00