DOOR DE BRIL VAN … met Erik de Jonge Het Markiezenhof in het teken van de natuur
Dinsdag, 04 Juni 2019
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contact www.markiezenhof.nl.

Dit jaar vindt in het stadspaleis de tentoonstelling Lage Landen, schatten uit het Rijks plaats. Een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van ruim dertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met enkele aanwinsten uit de eigen collectie. Deze werken uit de eigen collectie geven een regionale touch aan Lage Landen.

 

Op donderdag 4 juni komt de lokale natuur naar het Markiezenhof in de vorm van het concept: ‘Door de bril van..’. Het concept is vernoemd naar het unieke kunstwerk ‘het oudste brilletje’ te zien in de Blauwe zaal op de eerste etage van het stadspaleis.

Boswachter van Brabant Landschap en fanatiek natuurfotograaf Erik de Jonge heeft een aantal kunstwerken geselecteerd uit de collectie van het museum. Welke voorwerpen vindt hij bijzonder en waar heeft hij een persoonlijke binding mee? Tijdens dit ‘Hofcollege’ gaan we in gesprek met deze natuurliefhebber. In de Tuinzaal is ook zijn foto-expositie ‘Brabantse Wal: Nederland in een notendop’ te zien.

 

Museumobjecten

In ‘Door de bril van…’ vragen we bekende en onbekende Nederlanders naar hun persoonlijke binding met een aantal collectiestukken van het Markiezenhof. De ‘oudste complete bril’ staat hier symbool voor anders kijken. Hoe kijkt Erik de Jonge naar de objecten en naar het Markiezenhof in het algemeen? Wat heeft Erik met bijvoor-beeld het Klavecimbel uit de Stijlkamer en het Bietenmes in de ruimte Authentiek Bergs? Ook gaan we dieper in op de historische betekenis van de voorwerpen. Deze live setting wordt gepresenteerd door Marlies van Lier van Fris Presentaties. ‘Door de bril van..’ vindt plaats op donderdag 4 juni om 20.00 uur in de Hofzaal van het Mar-kiezenhof. De geselecteerde voorwerpen van de boswachter zijn te bewonderen van 9 mei tot en met 10 juni op de bovenverdiepingen van het Markiezenhof. Speciale bordjes met een persoonlijke quote maken duidelijk om welke voorwerpen het gaat.

 

Erik de Jonge Erik de Jonge werkt als boswachter bij het Brabants Landschap en is een fanatiek natuurfotograaf. Ongekende schoonheid, eindeloos ontdekken en diepe verwondering. Dat is wat de natuur ons biedt en wat Erik erin ziet en ervaart. Nooit weet je alles. Steeds word je verrast. Al op jonge leeftijd had Erik de behoefte om de schoonheid van de natuur vast te leggen.

 

Brabantse Wal: Nederland in een notendop

Parallel aan de expositie Lage landen, schatten uit het Rijks exposeert Erik de Jonge met zijn foto's onze prach-tige regio: de Brabantse Wal. De Brabantse Wal, ook wel aangeduid als Zoom, is een opvallende verhoging in het landschap in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Noord-Brabant, op de grens met Zeeland en de Belgische provincie Antwerpen (Vlaams gewest).

Locatie Markiezenhof Steenbergsestraat 8 Bergen op Zoom