TOUCHEVENT MET BIJZONDER PIANO / SAXOFOONCONCERT IN d’ ENGELENBURGH
Zondag, 31 Maart 2019, 14:15
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klassieke muziek op modern instrument blijkt verrassend toegankelijk

TOUCHEVENT MET BIJZONDER PIANO / SAXOFOONCONCERT IN d’ ENGELENBURGH

 

Zondag 31 maart is d’Engelenburgh in Fijnaart het toneel voor een niet alledaags concert. Saxofonist Wim de Veth en pianist René van Assche brengen een betoverende combinatie ten gehore die je als luisteraar niet snel vergeet.

 

Wim de Veth en René van Assche vormen samen ToucheVent. Zij staan garant voor een verrassend concert. De saxofoon als klassiek instrument is voor velen nog onbekend terrein. Maar wie weet hoe gaaf Bach, Beethoven of Purcell de saxofoon hadden gevonden? Met name de altsaxofoon leent zich prima voor het spelen van werken die met name voor de cello zijn geschreven.

 

Op het programma staat ondermeer het Largo uit het vioolconcert in g van Bach, Courante uit de cellosuite nr. 1 van Bach, Libertango van Piazolla, de Trumpet Tune van Purcell en het trompetconcert in es van Haydn. Verder werken van Chopin, Zambarano, Fauré en Ravel.

 

Met het vertolken van de klassieke meesters op de saxofoon verlaten we de geijkte opvattingen die over deze muziekstukken heersen in de klassieke wereld. Mis het niet!

 

over de musici

Wim de Veth uit Oudenbosch volgde theorielessen in Antwerpen en kreeg saxofoonles van de belgische saxofonist (en hoogleraar fagot) Pierre Kerremans aan de Universiteit van Brussel. Wim nam met succes deel aan diverse solistenconcoursen, o.a. met pianist René van Assche. Ook gaf hij jaren saxofoonles

Zijn drijfveer is om muzikanten met elkaar in contact brengen om elkaar te inspireren en elkaar zo naar een hoger speelniveau te tillen.’

Door als saxofonist werken van klassieke meesters te spelen, valt er nieuw licht op de geijkte meningen en opvattingen zoals die over deze muziekstukken in de wereld van de klassieke muziek leven. Want: het gaat er niet om of je binnen de lijntjes kleurt, maar dat je je eigen tekening maakt en zo je eigen verhaal vertelt.

“Je kunt technisch nog zo goed zijn, bij het musiceren gaat het uiteindelijk om het communiceren met je innerlijke emoties, waarbij de toonvorming en het ritme de ingrediënten zijn om dit te laten horen!”

 

De pianist René van Assche uit Teteringen volgde zijn vakopleiding aan het Rotterdams Conservatorium bij Daniël Wayenberg en Aquiles Delle Vigne, waarna hij zich toelegde op het begeleiden van koren en solisten. Vanaf zijn achtste jaar bleek zijn muzikale belangstelling erg groot. Zijn ouders kochten een piano waarop alle vijf kinderen uiteindelijk speelden en les kregen.

Naast het lesgeven is hij is overal voor te vinden wat pianomuziek betreft, maar zijn voorkeur gaat uit naar begeleider of repetitor en een enkel solistisch optreden.

Sinds februari 2018 vormt hij met Wim de Veth een duo onder de naam ToucheVent.

Momenteel is ToucheVent druk bezig om hun muzikale weg uit te zetten. Het genre is voornamelijk klassieke muziek, geschikt voor een breed publiek. Maar niet alleen werken van o.a: Bach, Beethoven, Faure, Haydn en anderen klassiek componisten staan op het programma. Gewerkt wordt ook aan een programma met lichtere muziek van o.a. Astor Piazzolla en de amerikaanse saxofoonlegende Rudy Wiedoeft.

 

reserveren

Het concert in d’Engelenburgh (Molenstraat 24 in Fijnaart) begint om 14.15 uur. De toegang bedraagt € 14,- inclusief koffie met taart. Reserveren is noodzakelijk: 06-8357 2448 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Locatie D ‘ E N G E L E N B U R G H Molenstraat 24 4793 EG Fijnaart