EXPOSITIE ‘ELPENBEEN EN ZILVER’ IN NATUURHISTORISCH EN VOLKENKUNDIG MUSEUM OUDENBOSCH
Zaterdag, 23 Maart 2019
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kunstige objecten uit voorbije eeuw

EXPOSITIE ‘ELPENBEEN EN ZILVER’ IN NATUURHISTORISCH EN VOLKENKUNDIG MUSEUM OUDENBOSCH

 

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch (NVMO) presenteert de komende maanden een prachtige thema-expositie. ‘Elpenbeen en Zilver’ toont sieraden en gebruiksvoorwerpen van zilver, ivoor en been.

 

Het depot van het museum bevat tal van bijzondere uitingen van klassiek handwerk. Veel objecten komen uit het voormalige Nederlands Indië, uit Noord-Afrika en de Congo. De voornamelijk negentiende-eeuwse siervoorwerpen met vaak kunstig bewerkte ornamenten zijn met zorg geselecteerd voor de tentoonstelling en tonen de schoonheid en het geduld waarmee de objecten zijn vervaardigd.

Zo zijn er ivoren tabaksdozen met chinees-javaans snijwerk, benen tabaks- en opiumpijpjes, haarspelden en een collectie zogenaamd Berberzilver uit Noord-Afrika, waaronder manchetarmbanden en mantelspelden.

 

De Berbers of Imazighen zijn bewoners die al ver voor de komst van de Arabieren in de zevende eeuw leefden in Noord-Afrika. Met name het hedendaagse Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Mauritanië, Mali en in de Egyptische oases van Siwa en Gara. Sieraden hebben in de Amazighcultuur een symbolische, maar ook mythische betekenis. Op de voorwerpen zijn diverse symbolen te vinden.

 

In een aparte vitrine staat het schaakspel dat de eerste Broeders van Saint Louis kregen toen zij in 1862 arriveerden op Java.

Bijzonder is een vijftal objecten uit potvis-ivoor, afkomstig van de walvisvaart in 1962 en 1963. Twee daarvan zijn beeldjes, gesneden uit potvistand door de oudenbossche kunstenaar Rien Joosen. Hij voer mee tijdens deze walvisvaarten op de Willem Barendsz. in de wateren rond Antarctica.

 

De expositie is te zien tot eind september.

Locatie NATUURHISTORISCH EN VOLKENKUNDIG MUSEUM Markt 30a Oudenbosch