Geuren en kleuren!
Winterwandeling op Landgoed De Hertgang
Als u denkt dat er in de winter niet veel te beleven valt op Landgoed De Hertgang, heeft u het mis. Er zijn veel struiken en bomen die, juist doordat ze nu geen blad dragen, uw aandacht verdienen. Karakteristiek gevormde takken, boomschors met grillige patronen, nu is dat allemaal goed te zien.
En wat ook uw aandacht verdient, zijn de struiken en bomen die nu bloeien. Het meloenboompje of winterzoet (Chimonanthus praecox) bijvoorbeeld. De bloei begint al in november en gaat vaak door tot in januari en februari. De buitenste bloemblaadjes zijn zacht strogeel, de binnenste vloeien langzaam over naar bordeauxrood. Het allerbelangrijkste is echter de geur, want op een windstille dag hangt er rond ’t meloenboompje een zoet geurende wolk.
Wat ook sterkt geurt is de Sarcococca hookeriana humilis of vleesbes. Deze plant komt oorspronkelijk uit India, China en Oost-Azië. Het is een bladhoudende heester die van januari tot maart bloeit. De kleine, sterk geurende bloemetjes staan in groepjes op de takken. Ze zijn niet echt opvallend, maar wel opvallend is de heerlijke geur die je van enkele meters afstand al kan waarnemen. De Latijnse naam ‘Sarcococca’ is afgeleid van het Griekse ‘sarkos’ wat vlees, en ‘kokkos’ wat bes of vrucht betekent. Zo kom je dus op de Nederlandse naam 'vleesbes’. En ‘Hookeriana’ komt van Sir William Jackson Hooker, een Britse plantkundige en botanisch illustrator, die in 1820 hoogleraar werd in de plantkunde aan de Universiteit van Glasgow, en later directeur van de Kew Gardens bij Londen.
Maar er is natuurlijk meer te zien: de winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) bijvoorbeeld, de struikkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) bloeit en ruikt heerlijk, en ook de papierstruik (Edgeworthia chrysantha) moeten we hier ook noemen, net als de krokussen die zich hopelijk ook laten zien. De krokus komt van origine onder andere uit Zuidoost‑Europa, centraal Azië, en China. Er zijn wel 120 soorten. Wist u trouwens dat de krokus voor het eerst in de Lage landen terecht kwam door de Vlaming Ogier van Busbeke? Hij was van 1554 tot 1564 gezant bij de sultan van het Ottomaanse Rijk. Hij zond een aantal stengelknollen naar de botanische tuin van Leiden waar al snel nieuwe variëteiten werden ontwikkeld.
Na de wandeling kunt u in het Bezoekerscentrum weer op temperatuur komen met een glas glühwein, warme chocolademelk, koffie of thee, al dan niet met koek of taart. Buiten op het terras branden de vuurkorven en… misschien ligt er wel een laagje sneeuw!
Zin gekregen in deze winterwandeling? Kom dan zondag 28 januari naar Landgoed De Hertgang, Klaverblokken 18 in Halsteren. Geopend van 12.00 tot 17.00 uur.
Toegang € 3,50, inclusief rondleiding om 13.00, 14.00 en om 15.00 uur. Kinderen tot 12 jaar gratis toegang.
Voor meer informatie over het landgoed: www.dehertgang.nl.