Hofzaal lezingen 2018
Dinsdag, 23 Januari 2018
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

HOFZAALLEZINGEN 2018

 

Voor de negentiende keer wordt er een reeks van vier lezingen georganiseerd over de cultuurhistorie van Bergen op Zoom en de regio. De lezingen zijn in de Hofzaal van het Markiezenhof en worden georganiseerd door de Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom, het Markiezenhof, Heemkundekring Halchterth en het West-Brabants Archief.

 

Dinsdag 6 maart 2018

Kitty de Leeuw: Je bent jong en je wilt wat! Jongerenculturen in Noord-Brabant in de jaren 1960

Vanaf circa 1955 kwamen overal in Nederland jongerenculturen van de grond. Jongeren reden rond op brommers, hingen rond op straat of bij cafetaria en ijssalons, kochten grammofoonplaten met popmuziek, gaven zich over aan vreemdsoortige nieuwe dansen in de dancing of de jongerensoos, bezochten concerten van hun favoriete muzikanten, droegen opvallende haardossen als kuiven, suikerspinnen, jazz-sikjes en beatlehaar en kleedden zich duidelijk anders dan hun ouders.

Niet alle jongeren waren hier even druk mee bezig, maar het was wel een herkenbare trend. Waar kwamen die jongerenculturen vandaan? Waarom kwamen ze in die tijd op? Welke jongerenculturen waren er en wat hielden ze in? Welke kledingstijlen, muziekvoorkeuren, kunstuitingen, films, lectuur, activiteiten, omgangsvormen en levensfilosofie omarmden ze? Hoe verhielden de aanhangers ervan zich tot elkaar en tot de wereld daarbuiten? In deze lezing wordt in woord en vooral ook veel beeld een antwoord gegeven op al deze vragen. Daarnaast wordt toegelicht waarom jongerenculturen nu eigenlijk zo aantrekkelijk zijn voor de aanhangers ervan en welke betekenis ze hebben voor de samenleving als geheel.

 

Dinsdag 13 maart 2018:

Wout Huijgens en Corneel Droogers: 200 jaar Antoniusmolen in Halsteren

Langs de Halsterseweg ten noorden van de Stad Bergen op Zoom torent sinds 1817 de molen Sancto Antonio, of in de volksmond de Antoniusmolen. De molen is tot aan het overlijden van molenaar Frans Moerland in 2011 in bedrijf gebleven. Sinds de meest recente restauratie is de molen weer maalvaardig ten behoeve van consumptieproducten. Sindsdien wordt er regelmatig gemalen door de vrijwillige molenaar Corneel Droogers. Tijdens deze lezing gaat u op bouwhistorische verkenning door deze monumentale molen.

 

Dinsdag 20 maart 2018:

Wies van Leeuwen: Kerken in Brabant, verleden, heden en toekomst

Deze lezing gaat over het bestaande en het verdwenen kerkenlandschap van onze provincie. Immers, wat wij nu aan de horizon zien is het resultaat van een grote dynamiek. Veel is gesloopt, verwoest of ingrijpend verbouwd. Daarbij ging veel schoonheid verloren, maar er is ook nieuwe schoonheid voor in de plaats gekomen. De kerken vertellen ons verhalen over ons heden en verleden. Ze vormen een erfenis die we moeten koesteren. Er wordt ingegaan op de waarde van kerken en hun kunstschatten en op de manieren waarop we ze voor de toekomst kunnen bewaren.

 

Dinsdag 27 maart 2018

Mariëlle Polman: Lof der zwakheid. Anton van Duinkerken over het gelukkige leven

‘Uit doem en uit ellende rijst soms het rankste lied’, zo citeert Anton van Duinkerken in De mensen hebben hun gebreken Jan Engelman. Gebreken dienen volgens hem geprezen te worden, niet alleen gelaakt. Wat betekent dit voor de gedachten van Van Duinkerken over het geluk? Wat zou hij vinden van de tegenwoordige succes- en gelukscultuur? We gaan op zoek naar zijn opvattingen aan de hand van zijn literatuur- en cultuurkritieken.

Locatie Markiezenhof Steenbergsestraat 8 4611 TE Bergen op Zoom Hofzaal
Praktische informatie Dinsdag 6, 13, 20 en 27 maart Locatie: Hofzaal, Markiezenhof - Bergen op Zoom Aanvang lezingen: 20.00 - 22.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur Kaartjes zijn te koop vanaf 12 januari Zie ook www.markiezenhof.nl