Classic meets Jazz
Zondag, 14 Januari 2018, 15:00 - 17:00
door Anoniem
Contact Donald Beck

 

CLASSIC MEETS JAZZ GROOT SUCCES!

 

Nieuwjaarsconcert van RSO, SJO & BBO in de Kring trok veel publiek.

 

 

 

In een bijna uitverkochte zaal van de Kring kregen de bezoekers van het nieuwjaarsconcert door het gezamenlijke orkest van het Roosendaals Symfonie orkest, Symfonie Orkest Jacob Obrecht en Bill Bounders Orchestra een swingend, ontspannen en gezellig concert voorgeschoteld, dat bij iedereen in de smaak viel. Jong en oud konden genieten van de klanken van een groot orkest van bijna 70 man en vrouw. Bekende nummers van o.a. Glenn Miller en Duke Ellington kwamen aan bod, maar ook nummers uit musicals werden ten gehore gebracht. Een staande ovatie aan het einde van het concert van de enthousiaste toehoorders leidde ertoe dat er nog een toegift volgde.

 

De arrangementen werden door Robert Lupker speciaal voor dit samengestelde orkest geschreven. De vele uren repetitie, die in dit muzikale project zijn gestoken, hebben duidelijk tot dit welklinkende resultaat geleid.

 

Uit gesprekken met de muzikanten kwam duidelijk hun enthousiasme naar voren over de nieuwe ervaring die ze met deze jazzarrangementen hebben opgedaan. De ritmes en dynamiek die per maat duidelijk verschillen met klassieke muziek waren voor de klassiek geschoolde muzikanten in het begin zeer verrassend. Ook waren in het begin van de samensmelting soms bepaalde tonen zoals ‘blue notes’ ’moeilijk‘ te horen. Van de (klassiek geschoolde ) dirigenten kregen we te horen dat dit een meer dan interessante kennismaking was met jazzmuziek. Martyn Smits van het Roosendaals Symfonie Orkest noemde met name het anders dirigeren, niet de maat slaan zoals bij klassieke muziek maar nu de ritmes aangeven.

 

Anderzijds vonden de muzikanten van Bill Bounders Orchestra deze ontmoeting ‘Classic meets Jazz’ een geweldig inspirerend en leerzaam project. Zij hadden Carlo Nabbe, de dirigent van het Symfonie Orkest Jacob Obrecht voor een aantal repetities uitgenodigd om het specifieke van deze jazzmuziek te ervaren, maar tegelijkertijd kon hij de muzikanten van BBO vele aspecten vanuit de klassieke muziek bijbrengen. Voorbeelden zijn dan klankkleur  en ingetogenheid met het oog op de strijkers en blazers van de symfonieorkesten.

 

Na afloop was er een gezellige nazit met de toehoorders en de muzikanten.

 

Mocht u dit concert niet hebben kunnen bijwonen, dan is er nog een mogelijkheid het zelfde concert in de Stoelemat in Bergen op Zoom op zondag 14 januari bij te wonen. Aanvang 15.00 uur.

 

Kaarten zijn nog verkrijgbaar bij Boekhandel Quist in Bergen op Zoom en Boekhandel Vermeulen in Halsteren.

 

Locatie Stoelemat