BC de Waterstraot is het bouwseizoen van 2018 ingegaan met het idee om bewuster te gaan bouwen met als uitgangspunt de gezondheid van de bouwers en zo de omstandigheden aangenamer te maken. Zeker toekomst gericht is dit een speerpunt.
In het voorjaar van 2017 was het ontwerp bekend en hierin is gelijk een grote stap gemaakt richting het “ anders” denken. In het ontwerp van Perry Schuurbiers is duidelijk rekening gehouden met het verminderen van polyester.
Wagens uit de regio Bergen op Zoom worden traditioneel vervaardigd met polyester, hierin zijn overigens meerdere clubs al mee aan de slag om hier een overstap mee te maken. Het uitgangspunt van de Waterstraot is wel dat ondanks het gebruik van vervangende materialen dat de identiteit van de typerende bouwstijl van deze regio gewaarborgd moet blijven. Dit is wat juist voor ons gevoel dit bouwproces anders maakt ten opzichte van andere clubs. Juist deze stijl maken de optochten uit deze regio zo uniek en dit mag niet verloren gaan.
Via de diverse kanalen, zoals clubs buiten de regio maar ook bij bedrijven is er informatie verzameld en gekeken naar de diverse mogelijkheden. Om, zoals eerder genoemd, de unieke uitstraling te behouden hebben verschillende materialen de revue gepasseerd.
Niet alleen de uitstraling is van belang bij de keuze van de alternatieven maar ook de weerbaarheid van de materialen. Een club zoals BC de Waterstraot rijdt 3 optochten, eerst in Lepelstraat, vervolgens in Halsteren om dan af te sluiten in Bergen op Zoom.
Om niet met een zwaar gehavende wagen aan de start te verschijnen in Bergen op Zoom is er dit jaar voor gekozen om de grote stukken boven op de wagen, de stukken die vooral in Lepelstraat, veel te verduren krijgen in de bomen te vervaardigen van polyester. De keuze hiervoor is puur om de kracht van dit materiaal. Voor de rest zal alles uitgevoerd worden met andere materialen, waarbij vooral hout en piepschuim de klok slaan. Tevens heeft paverpol ook zijn intrede gedaan in het bouwkot in Halsteren. Paverpol blijkt een goed alternatief te bieden, daar het vroeger veel zwakker was dan de polyester lijkt het tot op heden vele malen krachtiger te zijn geworden dan voorheen.
Niet alleen op het vervaardigen van de vormen is gekeken naar een vervangend materiaal ook wordt er bij het afwerken/schilderen kritisch gekeken naar het gebruik van het type verf. Zo heeft de synthetische verf plaats moeten maken voor enkel watergedragen verfsoorten.
Het woord Biobased is een vaak gehoord woord, zo ook in de bouwerswereld. Het hoofdfiguur van de wagen waarmee BC de Waterstraot voor de dag zal komen zal daarom volledig worden opgebouwd uit biobased materialen. De vorm van het hoofdfiguur zal dit nog meer kracht bij zetten, deze blikvanger mag met recht een BioBeest worden genoemd.
Niet alleen zal er op de wagen een biobeest te zien, natuurlijk komt er nog veel meer op te staan.
Ben je al benieuwd om een voorproefje te krijgen van de nieuwe creatie en ben je ook geïnteresseerd in het nieuwe bouw proces? Dan nodigen wij iedereen graag uit bij ons bouwkot op industrieterrein de Oude Molen te Halsteren. Op zondag 14 januari ben je van harte welkom van 11:00 tot 15:30 u.