Tilburger Marc Meeuwis ging er tijdens de zinderende finale van de Brabant Awards vandoor met de prijs voor Brabantste Brabander. Hij verzamelde de meeste stemmen van het publiek tijdens de stemfase, die liep tot en met 23 mei. Meeuwis wordt geroemd vanwege zijn ‘hoge gunfactor’ en de creatieve en gezellige manier waarop hij zaken doet. Meeuwis is onder meer organisator van het festival Brabant Open Air.

Presentatrice Nance Coolen, die de avond 25 mei in het Eindhovense muziekcentrum Frits Philips presenteerde, reikte ook awards uit aan Prowise uit Budel in de categorie Brabantste Bedrijf en aan Salat Nur uit Eindhoven in de categorie Brabantste Student. Prowise, gespecialiseerd in interactieve en digitale schoolborden, was genomineerd omdat het een bedrijf is dat ‘echt luistert naar zijn klanten’. Salat Nur, die enkele jaren geleden naar Nederland vluchtte, vanwege zijn positieve en sociale levenshouding en mentaliteit. Naast zijn studie werkt hij hard en sport hij veel, liefst in teamverband.

Imago Brabant versterken

De Brabant Awards zijn een initiatief van Merk Brabant en Stichting Brabant Onderneemt. Het doel van Merk Brabant is het verder versterken van het imago van Brabant als aantrekkelijke regio voor bedrijven, toeristen, (potentiële) werknemers en studenten. Bij de Brabant Awards gaat het om de spannende zoektocht naar de Brabantste Brabander, de Brabantste Student en het Brabantste Bedrijf.

Andere finalisten waren: Sander Vrugt van Keulen uit Eindhoven, Ad van Loenhout uit Hoogerheide en Jan Franken uit Stiphout. In de studentencategorie streden Connie Slenders uit Udenhout en Roel Slenders uit Eindhoven mee. Onder de bedrijven waren behalve Prowise ook Ansa uit Oosterhout, Nyoyn International uit Eindhoven en Eco-Point uit Halsteren de kanshebbers.

‘Brabant factor’

Het publiek nomineerde de gegadigden voor deze drie categorieën. Het ging daarbij niet om bekendheid of groot succes, maar om de ‘Brabant factor’. Mensen of bedrijven bij wie succes en sfeer hand in hand gaan. Door de slimme oplossingen die ze bedenken, het lef waarmee ze ondernemen en de samenwerking die ze opzoeken. Terwijl ze ondertussen Bourgondisch, gastvrij en gemoedelijk blijven.

Uit alle vele nominaties koos de vakjury de finalisten per categorie waarna de Brabanders zelf de winnaars kozen. De jury bestaat uit tv-persoonlijkheid en theaterproducent Albert Verlinde, ondernemer Aad Ouborg, zakenvrouw Anne-Marie Rakhorst, hoogleraar aan de TU Eindhoven Theo Salet. Alle vier succesvolle Brabanders die zelf ook beschikken over de ‘Brabant factor’.Zij gaven unaniem aan de keuze zeer moeilijk te hebben gevonden. Juryvoorzitter en gedeputeerde Economische Zaken & Bestuur Bert Pauli: “We hebben aan alle inzendingen kunnen zien dat Brabant barst van de mensen met de Brabant Factor.”

De finalisten en alle genomineerden zijn terug te vinden op www.brabantawards.nl