Klimaatverandering heeft gevolgen voor onze gezondheid.

Het zorgt onder andere voor luchtvervuiling, hittestress en steeds meer mensen krijgen bijvoorbeeld last van allergieën of longaandoeningen. Als ziekenhuis doet Bravis er alles aan om patiënten beter te maken, maar tegelijkertijd dragen we met onze zorg ook juist bij aan de klimaatcrisis. In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor maar liefst 7% van de CO2-uitstoot, 4% van het afval en 13% van het grondstoffengebruik. Met het tekenen van de Green Deal 3.0 belooft Bravis om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de zorgsector.

Donderdag 8 december heeft Albert-Jan Mante, lid van de Raad van Bestuur van Bravis ziekenhuis, zijn handtekening gezet onder de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 ‘Samen werken aan Duurzame Zorg’. Deze overeenkomst richt zich op vijf thema’s: 

• Actievere inzet op gezondheidsbevordering;

• Vergroten van kennis & bewustwording;

• Verlagen van CO2-uitstoot, met als doel klimaatneutraal in 2050;

• Verminderen van primair grondstoffengebruik, met als doel maximaal circulaire zorg in 2050;

• Terugbrengen van de milieubelasting door medicatie(gebruik).

Veel winst te behalen in CO2-reductie 

In september 2021 tekende Bravis al de Green Deal 2.0 ‘Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst’. “In vergelijking met de vorige Green Deal zijn er nu concretere en ambitieuzere doelen gesteld, maar veel thema’s van 2.0 komen terug”, vertelt Albert-Jan. “We hebben als ziekenhuis gewerkt aan het verduurzamen van ons vervoer, het verminderen en recyclen van afval, het vervangen van wegwerpproducten door herbruikbare producten, CO2-reductie en het terugdringen van medicijnresten in het afvalwater. Daar gaan we mee verder. Zo verwachten we bijvoorbeeld veel winst te halen in CO2-reductie met toekomstbestendige en duurzame nieuwbouw.”

Nieuw in de Green Deal 3.0

Nieuw is het integreren van het duurzame gedachtegoed in het (zorg)onderwijs. Daarnaast is de doelstelling ‘gezonde leef- en werkomgeving’ in de Green Deal 3.0 verbreed naar preventie, het voorkomen van zorg.