Boekenweek: van 7 maart t/m 15 maart 2020
Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek.
Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Wouter Springer:
• Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je?
Wouter Springer, 34 jaar, Rotterdammer en multidisciplinair kunstenaar. Schrijven is een van mijn expertises.
• Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver?
Een vraag die mij vraagt bescheiden en behouden te blijven, omdat mijn antwoord luidt: wat niet? Dat klinkt wellicht arrogant, maar ik doel erop dat in ieder mens een kunstenaar schuilt. Ik schrijf al sinds mijn tiende verhalen.
• Vraag 3: Kun je wat vertellen over je “schrijfsels”
Mijn werk varieert, van poëzie tot proza, van filmscenario’s tot dialogen, van monologen tot interviews. Ik tracht te kijken naar wat de meest geschikte vorm is voor een bepaald verhaal. Sommige verhalen lenen zich voor verschillende vormen, soms combineer ik diverse facetten in een kunstproject. Dat doe ik niet alleen in Nederland, ik maak ook werk in België, Frankrijk en Duitsland en heb daar ook vertoningen en voordrachten. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet schrijf, er is een haast onuitputtelijke drang in mij om te creëren.
• Vraag 4: Tot welke genre(s) kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom?
Ik houd mij verre van hokjes. Een genre is voor mij een hokje. Maar als ik een schot voor de boeg moet doen zou ik inzetten op levensverhalen. Geen idee of dat dan een genre is, maar dat interesseert me dan ook weer niet. Ik heb veel meegemaakt en weet dat in mijn verhalen te stoppen. Ja, goed voor de verwerking, maar het levert ook kunst op met een handtekening.
• Vraag 5: Heb je een boodschap(pen) voor je publiek?
De boodschap van veel van mijn kunst is dat de kijker er zelf zijn of haar boodschap of boodschappen in mag zien. Laat mij het raamwerk en eventueel glas-in-lood verzorgen, de toeschouwer hoeft slechts te kijken. Op die manier poog ik te schilderen in andermans hoofd. Soms doe ik dat door een lezer een spiegel voor te houden.
• Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op?
Door allerlei gesleutel wordt iets niet per definitie beter, dus ik kan enorm trots op mijzelf zijn als ik heb besloten dat iets af is en ik het los durf te laten. Ik denk dat dat loslaten een van de moeilijkste zaken van kunst maken is. Verder ben ik trots op mijzelf dat ik keuzes heb durven maken, voor mijzelf, die mij verder gebracht hebben. Ook al wordt die ingeslagen weg door lang niet iedereen begrepen, ik heb ontdekt wie ik ben en wat ik kan.
• Vraag 7: Heb je wensen / dromen?
Dat ik er mag zijn als mens, zonder dat ik ervoor moet vechten. Verder zou ik iedereen willen voorhouden: durf te dromen.
• Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen?
Jij bent van mij is in 2016 uitgegeven bij uitgeverij aquaZZ, in samenwerking met Ambilicious. Dat boek kan je overal bemachtigen, via de geijkte kanalen, zoals boekhandels, via de uitgever en online uiteraard. Dit najaar komt het vervolg Ontworsteld uit bij Ambilicious. Extra leuk vind ik het als lezers mij benaderen voor een gesigneerd exemplaar, dan probeer ik altijd een persoonlijke afspraak met iemand te maken.
• Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten?
Rondom de boeklancering van Ontworsteld ben ik een tour met voordrachten aan het plannen. Vooralsnog heb ik verschillende kleinschalige en grotere evenementen op mijn planning staan, zoals:
7 juni een poëzievoordracht bij Luistert! Voorleesfees in Rotown in Rotterdam
26 september een voordracht uit Ontworsteld bij het open podium bij de bibliotheek in Huizen
30 september een voordracht uit Ontworsteld bij Waanzinnen in Spijkenisse
3 oktober een voordracht uit Ontworsteld bij Poëzie als Zeewind in Middelharnis
En er zit nog meer in de pijplijn … Maar dat is qua data nog niet allemaal zeker.