Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek. 

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Liesbeth Jochemsen:

 

• Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je? 

Mijn naam is Liesbeth Jochemsen, 32 jaar, getrouwd en woonachtig in Olst. Ik werk als chemisch analist op een milieulaboratorium. In mij vrije tijd houd ik me vooral bezig met lezen, het schrijven van verhalen en het bijhouden van mijn website www.liesbethjochemsen.wordpress.com. 

 

• Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver?

Schrijver zijn is als een roeping. Je bent het in hart en nieren. Ik schreef al verhalen vanaf het moment dat ik het volgende leerde: meerdere letters achter elkaar vormen een woord en meerdere woorden na elkaar maken een zin. Wat je daar allemaal mee kunt doen! Wauw!

Toen in 2016 mijn eerste boek De verdwenen prinses van Geografie verscheen via een POD-uitgever, durfde ik er niet openbaar voor uit te komen dat ik schrijver ben. Mijn tweede boek, Het goud van de Gelaarsde Kat, is bij een echte uitgever (Godijn Publishing) verschenen. Vanaf dat moment durfde ik mezelf openlijk een schrijver te noemen.

 

• Vraag 3: Kun je wat vertellen over je “schrijfsels”?

De verdwenen prinses van Geografie is een fairytale fantasy die gaat over de vraag: wat als Doornroosje niet met de prins trouwde? Prinses Dorarosa vertelt hierin hoe het verhaal verder is gegaan nadat de prins haar wakker kuste.

Het goud van de Gelaarsde Kat is het los te lezen vervolg op het hierboven genoemde boek. Het verhaal speelt zich twintig jaar later af en draait om een kat die van schapenwol draden van puur goud kan maken.

Naast deze twee boeken sta ik ook in vier verhalenbundels: Aangenaam, Onthullingen, Nachtwakers en Magie en Tovenaars.

 

• Vraag 4: Tot welke genre(s) kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom?

Ik schrijf fairytale fantasy, dat is fantasy gebaseerd op sprookjes. Mijn verhalen hebben vaak een wat rauwer, soms ook luguber randje en zijn dus bedoeld voor volwassenen. Voor mijn verhalen kies ik steeds één of meerdere bekende sprookjes en geef daar mijn eigen draai aan. Op mijn website is een voorbeeld van zo'n verhaal te lezen.

 

• Vraag 5: Heb je een boodschap(pen) voor je publiek?

Ik schrijf omdat ik het leuk vind en omdat ik mijn lezers wil laten genieten en ontspannen. Mijn verhalen bevatten geen onderliggende boodschap. Ik heb wel een motto: blijf altijd in je eigen sprookje geloven.

 

• Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op?

Het antwoord hierop is aan verandering onderhevig, omdat ik op iedere mijlpaal even trots ben. Een paar van de hoogtepunten zijn toch wel dat een echte uitgever, Godijn Publishing, mij de kans gaf om Het goud van de Gelaarsde Kat uit te geven; en dat ik met een aantal auteurs waar ik naar opkijk samen in dezelfde verhalenbundel sta.

 

• Vraag 7: Heb je wensen / dromen?

Op dit moment werk ik vier dagen per week en heb ik een ideaal evenwicht gevonden tussen werken en schrijven dat ik graag zo wil houden. Ik wil vooral door blijven gaan met schrijven van boeken en verhalen. Ook hoop ik dat mijn naam nog vaak in verhalenbundels vermeld zal worden. 

 

• Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen?

De verdwenen prinses van Geografie is uitgegeven via mijnbestseller.

Het goud van de Gelaarsde Kat is uitgegeven via BOEK10 van Godijn Publishing.

De verhalenbundels: Aangenaam, Onthullingen, en Nachtwakers zijn ook uitgegeven viaGodijn Publishing.

De verhalenbundel Magie en Tovenaars is bij Keytree Uitgeverij uitgekomen.

Al deze boeken zijn in iedere (online) boekwinkel te koop.

 

• Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten?

Je zult me niet snel op grote evenementen vinden, omdat ik die te druk vind. Door mijn autisme krijg ik dan teveel prikkels binnen, waardoor dat energievreters zijn. Wel was ik laatste nog op het fantasy/ scifi-evenement in Arnhem van Godijn Publishing. Ook kun je mij volgen op mijn website www.liesbethjochemsen.wordpress.com en ben ik te vinden op facebook en instagram (@LiesbethJochemsen).