Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek. 

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Lieve van den Berg:

 

1 Stel jezelf eens voor, wie ben je?

Mijn naam is Lieve van den Berg, geboren en getogen in Hoorn in Noord Holland. Sinds een paar jaar woon ik in een woonboerderij in een dorp 12 kilometer buiten Hoorn.

Op de middelbare school vond ik het vak Nederlands het leukste vak naast het vak van textiele werkvormen. Op school ontdekte ik mijn talent voor schrijven door de uitstekende cijfers die ik behaalde.

Na de middelbare school liet ik dit los en volgde een opleiding tot verpleegkundige met succes. In de jaren erna schreef ik dagboeken vol, ik schreef voor een clubblad en voelde dat ik verder moest gaan met schrijven. Pas nadat ik met vervroegd pensioen ging door de ziekte van mijn man en ik hem verzorgde tot aan zijn dood, besefte ik dat ik een andere invulling aan mijn leven moest geven. 

 

2 Wat maakt jou tot schrijver?

Ik startte een blog, lievevandenberg.blogspot.com, waar ik blogberichten plaats over allerlei zaken. 

Ik schreef me in voor het meeschrijven aan een verhaal over de stad Hoorn dat nooit echt van de grond kwam. Iemand adviseerde mij contact op te nemen  met een uitgever in Hoorn en toen ging het balletje rollen. Ik mocht me officieel schrijver noemen.

 

3 Kun je wat vertellen over je schrijfsels?

De uitgever had een groep schrijvers samengesteld om korte verhalen te schrijven voor een bundel. Iedere maand kwam de groep samen om feedback te geven op elkaars verhaalfragmenten. Heel leerzaam.

Toen de  verhalenbundel gelanceerd werd, was ik tros. Ik had de smaak te pakken. Er volgden meer korte verhalen die verschenen in verschillende bundels, tien in totaal.

De titels: De spiegel, Rivierstenen, Zwaarden van mist, Stille getuigen, Blauwe violen, Stilte versus storm, Influisteraar, Aangenaam, Onthullingen en aan een volgende bundel wordt gewerkt.

Ik wilde meer. Niet alleen korte verhalen. Ik wilde een boek schrijven voor volwassenen. Het schrijven ging vlot, soms was de feedback op wat ik schreef ‘pittig’, maar altijd opbouwend. Helaas kreeg ik een writersblock. De uitgever adviseerde mij een kinderboek te schrijven. Dat ik een rijke fantasie heb, was al gebleken in de diverse korte verhalen. Ik ging aan de slag en het resulteerde in een spannend, betoverend kinderboek waarbij mijn kleinkinderen me hielpen door te vertellen waarover ik moest schrijven. Dat was een leuke samenwerking. Mijn eerste kinderboek was geboren.

Er volgde een tweede boek, waarin mijn jongste kleinkind een belangrijke rol heeft.

Sinds 25 januari is er het derde boek Juf Zebrahoed.

 

4 Tot welke genres kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom?

De korte fictieve verhalen door mij geschreven zijn voor volwassenen.

De kinderboeken spreken voor zich. Ze zijn avontuurlijk en spannend.

 

5 Heb je een boodschap(pen) voor je publiek.

Dat heb ik. Ik richt me tot de volwassen mens, want zij kopen de boeken voor kinderen. Dat doen kinderen niet zelf. Daardoor is het belangrijk om kinderboeken onder de aandacht te brengen. Lezen is een must. Kinderen vergroten hun woordenschat, moeilijke woorden zijn mooie leermomenten en kunnen aanleiding zijn  om een goed gesprek te hebben met je kind. Lezen vergroot hun wereld. 

Tegenwoordig hoor je veel verhalen over kinderen die slecht lezen en schrijven. Dat geeft problemen op latere leeftijd. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen lezen. Het zou veel meer gestimuleerd moeten worden. 

Mijn kinderboeken hebben een prettig leesbaar lettertype en de illustraties verrijken het boek.

 

6 Waar ben je tot nu toe het meeste trots op?

Natuurlijk ben ik trots op mijn schrijftalent en verbaasd over mijn tekentalent. Voor het boek Juf Zebrahoed heb ik alle illustraties zelf getekend. De eerste twee boeken zijn van illustraties voorzien door mijn dochter. Zij had geen tijd om de illustraties voor Juf Zebrahoed te maken, dus deed ik het zelf. Ik wist niet dat ik het in me had. Je zou kunnen zeggen dat ik wat schrijven en tekenen betreft een laatbloeier ben.

 

7 Heb je misschien wensen/dromen?

Mijn droom is dat een van mijn boeken verfilmd wordt. Er wordt veel getoverd in de boeken. Dat kan in een film fantastisch uitpakken met ‘special effects’.

Mijn wens is een boek voor volwassenen te schrijven, een nieuwe poging. Ik ben er al mee bezig naast het vierde kinderboek dat ik schrijf, een vervolg op Juf Zebrahoed.

 

8 Welke publicaties heb je op naam, bij welke uitgever?

Mijn boeken worden uitgeven door Godijn Publishing in Hoorn. De bundels staan niet op mijn naam, omdat meerdere schrijvers hebben meegewerkt.

Mijn kinderboeken zijn;

Reizende poefjes,

De lamp, de sneeuwbal en het kompas,

Juf Zebrahoed.

Verwacht wordt het vierde boek  met de titel Juf Zebrahoed heeft heimwee.

Website: www.godijnpublishing.nl

 

9 Zijn er binnenkort gelegenheden/evenementen waar we je kunnen ontmoeten?

Er is van alles gaande, maar nog niets concreet

 

Lieve van den Berg.

(Te vinden op facebook en twitter.)