Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek. 

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Fiona Hack:

 

1. Stel jezelf eens voor.

Fiona Hack (1972) woont in Zeeland. Mijn dagelijkse beroep is fysiotherapeut. Ik maak tijdens mijn werk veel mee en zocht een uitlaatklep. Na een korte periode bij een improvisatie toneelgroep begon ik aan een verhaal over een jongen die een magische zuurstok in handen kreeg. Een Creatief Schrijfcursus bij de LOI volgde waarna het manuscript uitgroeide tot een heus boek. Het boekje De Wens werd uitgegeven door Boekscout. 

 

2. Wat maakt jou tot schrijver?

Na mijn eerste publicatie bij Godijn Publishing ben ik het schrijven echt serieus gaan aanpakken. Dankzij mijn ervaring opgedaan tijdens eigen schrijfwedstrijden en werk in mijn uitgeverij voel ik dat ik ben gegroeid als auteur. Ik voel me geen amateur meer, maar ook geen fulltime professional. Dat is wel mijn streven. Elke publicatie is een betere versie van hetgeen dat ervoor gepubliceerd is.

 

3. Kun je wat vertellen over je schrijfsels?

Om in contact te komen met andere Zeeuwse schrijvers startte ik een schrijfwedstrijd waar ik bedolven werd onder schrijfsels van allerlei niveaus. Het resulteerde in twee verhalenbundels van Zeeuwse Bodem en een gedichtenbundel. Later maakte ik met hetzelfde concept een kinder- en jeugdverhalenbundel met illustraties door Zeeuwse kunstenaars. Een leuk project waaruit een roman van een deelnemende auteur werd geboren. De meest logische stap was zelf een uitgeverij starten te weten: De klimmende ster. Hier ben ik in 2018 mee gestopt om weer toe te komen aan zelf schrijven. 

 

4. Tot welke genre kunnen we je pennenvruchten rekenen?

Het liefst schrijf ik voor jeugd van 8+ jaar. Ik kan er het beste mijn fantasie in kwijt. Het hoeft allemaal niet zo realistisch te zijn.

 

5. Heb je een boodschap voor je publiek?

De menselijke psychologie heeft mijn interesse. Ik verwerk altijd een thema in mijn boeken. De eerste drie waren heel bewust gekozen. Anders zijn, meisjes kunnen jongensdingen en andersom, pesten. Mijn aankomende boek leest als een groot avontuur, maar (onbewust dit keer) zit er toch een boodschap in, namelijk dat het gras aan de overkant heus niet groener is.

 

6. Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

Toen ik aan een uitgeverij begon werd er wisselend op gereageerd. Ik was immers een autodidact. Ook in mijn vriendenkring werd hierdoor soms meesmuilend gesproken over mijn nieuwe bedrijf. Na een aantal jaar had ik een redelijke rij boeken van De klimmende ster in mijn kast. De verbazing in de ogen maakte me trots. Verder ben ik trots op al mijn publicaties en de groei die zichtbaar aanwezig is. Ik doe het toch allemaal maar!

 

7. Heb je wensen/dromen?

Een diepe wens is om een boek vertaald te zien in het Engels. 

 

8. Welke publicaties heb je op je naam en waar zijn ze te bemachtigen?

Bij Godijn Publishing bracht ik de jeugdboeken: Nadja en Najib, Allard en de magische zuurstok en Kabouter Speurneus de zaak van het verdwenen huisje uit. Binnenkort komt het boek ‘De wonderparaplu’ uit bij uitgeverij Ambilicious.

 

9. Zijn er binnenkort gelegenheden waar we je kunnen ontmoeten?

Op dit moment ligt er niets vast. Uitnodigen staat vrij.