Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek. 

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Ronald van Assen:

 

• Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je? 

Mijn naam is Ronald van Assen. Ik ben 49 jaar en woon in Bodegraven, samen met mijn vrouw en drie kinderen. In het dagelijks leven ben ik ambassadeur bij de organisatie Samen Sterk zonder Stigma in Amersfoort en voorlichter bij Stichting Kernkracht in Gouda. Daarnaast besteed ik veel van mijn tijd aan alles wat met schrijven te maken heeft.

 

• Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver? 

Ik heb inmiddels 10 boeken op mijn naam staan en mijn verhalen staan in ongeveer 15 bundels. Daarnaast verzorg ik voor mijn uitgever manuscriptbeoordeling, leesredactie en ben ik dit jaar jurylid bij 2 schrijfwedstrijden. Ik denk dat ik wat dat betreft wel aan de criteria voldoe om mijzelf een schrijver te noemen.

 

• Vraag 3: Kun je wat vertellen over je “schrijfsels” 

Ik ben ooit op mijn 40e levensjaar op therapeutische basis begonnen met schrijven. Ik volgde in die tijd schema-therapie (dat is een cognitieve gedragstherapie) en moest daarvoor dagboeken bijhouden. Dat ging mij zo goed af dat mijn therapeut destijds het idee opperde om het uit te geven. Ik heb de dagboeken meer in verhalende vorm herschreven en dat werd mijn eerste boek. Het schrijven deed mij goed en ik kon er anderen mee helpen. Dat was en is mijn drijfveer om ermee door te gaan. Veel van wat ik schrijf komt uit eigen ervaring. Ik besteed in mijn werk ook veel aandacht aan de psychologische ontwikkeling van de personen. Eigenlijk zit in al mijn boeken en verhalen een diepere boodschap. Ik schrijf dus niet alleen ter vermaak, maar zeker ook ter lering.

 

• Vraag 4: Tot welke genre(s) kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom? 

Ik beperk me niet tot een genre. Dat komt omdat ik schrijf waar ik zelf op dat moment de meeste behoefte aan heb. Zo heb ik echte ervaringsboeken/verhalen geschreven, maar ook een oorlogsroman, avonturenromans, historische-, misdaad- en horrorverhalen en in november van dit jaar komt er een fantasy boek uit.

 

• Vraag 5: Heb je een boodschap(pen) voor je publiek? 

Die heb ik zeker en dat heeft alles te maken met de organisaties waar ik voor werk. Ik heb zelf een persoonlijkheidsstoornis en een bipolaire stoornis. Daar ben ik tegenwoordig heel open over en ik probeer via voorlichting daar ook meer openheid voor te creëren bij anderen. Er zijn wat dat betreft nog heel veel vooroordelen in de maatschappij en die zijn vaak erger dan de kwaal zelf. Ze staan herstel in de weg. Die boodschap probeer ik ook heel subtiel in mijn boeken te verwerken. Zo laat mijn oorlogsroman zien wat trauma’s met iemand doen en heb ik ooit een misdaad verhaal geschreven waarbij de hoofdpersoon ptss oploopt tijdens zijn loopbaan. 

 

• Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op? 

Eigenlijk ben ik trots op al mijn werk, maar dat is zo’n cliché. Misschien ben ik voornamelijk trots op wat ik zelf allemaal heb weten te bereiken. Hoe ik ben gegroeid als persoon door het schrijven. Maar als ik dan een boek moet noemen is dat toch Jelena – De onbekende held. Dat is de oorlogsroman. Het is zo’n mooi verhaal geworden waarbij je een inkijk krijgt in de psyche van een 15-jarig meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rusland. Elke keer als ik het teruglees, raakt het me weer.

 

• Vraag 7: Heb je wensen / dromen? 

Ik heb meerdere dromen. In algemene zin dat we ooit een maatschappij krijgen waar het net zo gewoon is om over psychische klachten te spreken als dat we nu over lichamelijke klachten doen. Op het gebied van het schrijven heb ik een heel duidelijke droom en dat is ooit de bekendste schrijver van Nederland worden.

 

• Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen? 

Dat zijn er heel veel. Twee uitgevers wil ik specifiek noemen en dat is Godijn Publishing en Tobi Vroegh. Godijn Publishing is mijn huidige uitgever waar ik inmiddels zo’n drie jaar mee samenwerk. Ik ben er op een heel bijzondere manier via een schrijfwedstrijd mee in contact gekomen. Het klikt zo goed, ook met de andere auteurs, dat ik daar niet van plan ben ooit nog weg te gaan. Bij uitgeverij Tobi Vroegh kwam in 2014 mijn eerste boek uit en ik ben ze nog altijd dankbaar dat ze mij die kans gaven. Voor een volledig overzicht van mijn schrijfsels verwijs ik naar http://www.ronaldvanassen.nl/faq/faq.htm. Wanneer je naar beneden scrolt kom je het overzicht tegen. Ik zie dat er momenteel 31 items opstaan. Iets teveel om hier op te sommen. Mijn boeken zijn overigens gewoon te koop in elke willekeurige (online)boekhandel.

 

• Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten? 

Op 25 april geef ik een lezing in de Botanische Tuin in Delft over mijn twee nieuwste avonturenromans. Op 2 mei signeer ik bij Cigo in Bodegraven.