Na een succesvolle eerste editie van Bal Maskee in 2015 willen we (Janneke Slokkers en ik) exact 5 jaar later, op 7 februari 2020 de tweede editie lanceren van dit bijzondere evenement.

We willen het Bergse vastenavendpubliek meenemen in een reis vanaf de Middeleeuwen tot de huidige tijd om hen zo enerzijds historisch besef mee te geven en anderzijds kennis te laten maken met de huidige tijd waarin de ontwikkelingen zich in een razend tempo opvolgen en waarmee wij hen meenemen naar de toekomst.   

De Bergse vastenavend is uniek en is diep geworteld in de Bergse samenleving. Desondanks is de huidige tijdsgeest dusdanig dat we ons ook moeten richten op de toekomst en het verrijken van tradities niet moeten schuwen. Tijdens deze avond willen we in alle vormen een beeld schetsen van hoe deze traditie hand in hand gaat met vernieuwing om zo het vastenavendfeest ook in de toekomst te bestendigen.

Het doel is om Bal Maskee een terugkerend evenement te laten zijn op de Bergse vastenavendkalender (3-jaarlijks), zodat er een duurzaam karakter ontstaat en er ruimte zal zijn voor doorontwikkeling waardoor investeringen niet eenmalig zullen zijn.   

Het duurzame karakter komt overigens ook tot uiting in de wijze waarop Bal Maskee wordt vormgegeven: materialen zullen worden hergebruikt (Papier Maskee), er zal plasticvrij gewerkt worden, energiezuinige techniek zal worden ingezet en er wordt samengewerkt met sponsoren die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Er is inmiddels een ruime financiële steun toegezegd door Krinkels (landelijke projecten 'groen, infra, water, sport), Jansen Installatietechniek, Hotel La Pucelle (Stadlander), Weyts Architecten, Cauwenborgh aannemersbedrijf, Cloin schilderwerken, AnderzAdvocaten, Vrienden van het Markiezenhof;  Met een aantal mogelijke sponsoren zijn gesprekken gepland. Er ontstaat ook in die zin een erg breed draagvlak  

Tijdens Bal Maskee zal elke editie voldoende ruimte zijn voor talent en innovatie, zodat Bal Maskee tevens als laboratorium kan dienen en nieuwe concepten een podium kunnen krijgen. Dit alles in een weloverwogen samenhang met de historische tradities. Hierdoor verstaat Bal Maskee als concept als geen ander de kunst van het verbinden ! Bal Maskee is/wordt een 'merk'; surrealistisch, sierlijk, stijlvol….vastenavend! Een bal vol schoonheid, lelijkheid en gedurfdheid, kunstzinnigheid bijeen….. Een bal waarin tevens de verbinding met klassieke muziek wordt gezocht en is gevonden: de muzikale bijdrage wordt ingevuld door een ensemble van het WBSO (Westbrabants Symphonie Orkest), harp (Romy De Laet), CKB-ballet. Tevens wordt een trio vleugel, klarinet en viool in het programma opgenomen (dansmuziek). Een muzikale ode aan de jarige Christoffelschouw is voorzien (is geheim). Talenten zullen optreden op verrassende momenten, zingend (spoken words), dansend (hip-hop);  

De inrichting van de Hofzaal en kleine Binnenplaats is mede in handen van een ‘creatief collectief’, bestaande uit Els van Egeraat, Mirjam Drenth, Bart Tempelaars, Bep Baelde, Lars Hagenaars en Gerard Huis In’t Veld”. 

Het nieuwe aan deze editie is de nauwere samenwerking met klassieke muziek; die breken we a.h.w. open om mogelijkheden te scheppen voor jong ‘verrassend’ talent; hip-hop, ‘spoken words’, etc. naar verwacht zijn in navolging van 5 jaar geleden ook spontane optredens te verwachten (declarerend, jonglerend, zang, spel, living statues, etc. ); door ook de inrichting van de beide ruimten (Hofzaal, kleine Binnenplaats)  wordt ‘anders’, kunstzinnig vooral, mede ondersteund door een ‘creatief collectief’ (concept Papier Maskee); 

De bar wordt speciaal voor dit Bal Maskee ontworpen en zal multifunctioneel worden gebruikt; kortom…het wordt bijzonder. 

Janneke is de adviseur/regisseur van dit Bal Maskee; is o.m. actief (geweest) als artistiek directeur van het Residentie Orkest, Rotterdams Filharmonisch Orkest, directeur van het Nederlands Vioolconcours, oprichtingsdirecteur Batavierhuis in Rotterdam, coördinator van de matinee-voorstellingen in het Concertgebouw.  

Praktische info:

• Kaartverkoop                     on-line vanaf 25 november middels www.demaagd.nl  

• Toegangsprijs:                   € 15,00

• 19.30 – 20.00 uur:           inloop: met bijzonder welkom…

• 20.00 uur (stipt):               opening Bal Maskee: zeer afwisselend programma (ook speciale aandacht voor de jarige Christoffelschouw)

• 23.30 uur:                           dee-maskee

• 24.00 uur:                           afsluiting

 

Voor een terugblik op de eerste editie:

  https://www.bozinbeeld.nl/2801-chique-friemel-met-maskers