Het Lievensberg ziekenhuis ontving van de Nederlandse Vereniging Slaapapneupatiënten drie sterren vanwege bovengemiddelde prestatie en hoge waardering. In totaal kregen 41 van de 81 onderzochte klinieken een of meer sterren.

 

De vereniging kende de sterren toe na een uitgebreid landelijk onderzoek onder 2.700 patiënten.

 

Apneu is een ziekte waarbij tijdens de slaap een groot aantal keren de ademhaling een aantal seconden stopt. Bij de presentatie van het onderzoek werd duidelijk dat veel mensen hiermee soms jarenlang rondlopen, voordat het wordt ontdekt. Door opeenstapelende zuurstoftekorten loopt men het risico op het krijgen van allerlei bijkomende ziekten, zoals hartfalen, hoge bloeddruk en diabetes. Doordat mensen niet goed slapen hebben zij minder energie en vaak ook last van stemmingswisselingen. Deze klachten worden nogal eens aangezien voor een burnout of depressie. Bij een tijdige en juiste diagnose is apneu zeer goed te behandelen, waardoor men voor 100% in de samenleving kan blijven meedraaien.

De diagnostiek van apneu vindt in het Lievensberg ziekenhuis plaats door de long- en kno-artsen, die deze patiëntengroep samen behandelen. Gemiddeld vinden in het ziekenhuis 500 slaapregistraties per jaar plaats. Patiënten worden voor behandeling ook doorverwezen door de internist, cardioloog of huisarts.