Het Lievensberg ziekenhuis ontving van de BorstkankerVereniging Nederland (BVN) het roze lintje voor de goede kwaliteit van zorg aan borstkankerpatiënten. Het ziekenhuis is zeer verheugd dat zij alsnog deze landelijke erkenning heeft gekregen.

 

Het ziekenhuis kwam aanvankelijk niet voor op de vorige maand gepubliceerde lijst van de Borstkankervereniging. Na overleg met de vereniging bleek dat informatie over de samenstelling van het Multidisciplinaire Overleg onduidelijk was. Na correctie hiervan werd het lintje alsnog toegekend.

Het lintje wordt verstrekt aan ziekenhuizen die voldoen aan de door de vereniging gestelde criteria op het gebied van borstkankerzorg. Patiënten kunnen op de Monitor Borstkankerzorg van de website www.borstkanker.nl door de vereniging opgestelde behandelcriteria aanklikken. Zij krijgen daarmee een overzicht van welke zorg ziekenhuizen in hun directe omgeving bieden. De informatie is bedoeld als ondersteuning bij het maken van een keuze voor de behandeling. De monitor combineert ook ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van de ziekenhuizen zelf.

De zorg rond borstkanker is in de afgelopen jaren in Lievensberg geoptimaliseerd. Na doorverwijzing door de huisarts kan men meestal binnen 2 dagen op de mammapoli terecht. De verschillende onderzoeken vinden op 1 dag plaats en de uitslag volgt zo snel mogelijk, meestal binnen 2 werkdagen. Het Lievensberg ziekenhuis voldoet ook aan de gestelde criteria dat patiënten binnen 4 weken na de uitslag worden geopereerd. Bij het merendeel van de patiënten gebeurt dat zelfs binnen 2 weken.

De gespecialiseerde mammacareverpleegkundigen begeleiden de patiënten in het voor- en natraject van de behandeling. Als aanspreekpunt zijn zij doordeweeks altijd bereikbaar voor het beantwoorden van vragen en het geven van adviezen.