De Snertrit werd afgelopen zaterdag georganiseerd door Café Die Twee


“Om twaalf uur verzamelen”, stond er op de uitnodiging op de site. Dus al voor dat tijdstip zwaaide de deur van Café Die Twee open en liepen de eerste gasten binnen voor een bakje koffie. Dan snel weer naar buiten want het was goed weer en het onderwerp van de dag stond immers ook buiten: De Motor!

Die Twee staat bekend als rock & blues café maar misschien nog wel meer om zijn motorevenementen. Iedereen kent de Amerikanen dag of de Ratbike Day, maar zo organiseren ze ook elk jaar weer de Snertrit, de eerste toertocht voor motoren die als het ware het tweewielerseizoen opent. Met de goede weersvooruitzichten was het ook niet vreemd dat opkomst groot was.

De deelnemers hoorde je al van verre aankomen. Sommigen alleen, anderen juist weer in groepjes. Het waren veelal Harley Davidsons en dat karakteristieke geluid hoor je echt al van kilometers ver voordat de motor in zicht is.

Al snel zag je een vertrouwd beeld: het café open met behoorlijk wat gasten voor de deur in het ochtendzonnetje tegen een decor van motoren die overal stonden geparkeerd. Er hing al snel een gezellig sfeertje waar je groepjes mensen om de motoren zag hangen om de laatste aanpassingen te bespreken. Want zo’n dag gaat ook om te kijken wat voor motoren er allemaal zijn.

Er reden echt motoren van allerlei formaat mee. Zo was er ook een driewieler met twee wielen aan de voorkant. Bij aankomst werd ook zijn vehikel grondig geïnspecteerd door de andere motorrijders. Op zo’n dag zie je dat het één grote groep mensen is die hun passie delen: motor rijden. Ze delen samen het genot van rijden, en bij elke stop mogen ze graag over hun bike praten.

Het ritueel van de opstart was voor iedereen hetzelfde. Even snel je motorhelm afdoen, gauw een bakkie koffie halen en dan lekker met je maten over de komende dag praten. Zo ging het een uur lang en zag je de troep motorrijders gestaag groeien, totdat er wel zo’n 50 motoren waren die klaar stonden om de eerste toertocht van het nieuwe seizoen aan te vangen.

Voor veel mensen is een Amerikaanse fiets toch wel de vetste bike die je je kunt voorstellen. Het past ook bij het Rock en Blues imago van Café Die Twee. Traditioneel komen hier behoorlijk veel Harley Davidson rijders. De motorfietsen van dit merk zijn dan ook de moeite van het bekijken waard; het zijn indrukwekkende motorfietsen van formaat die overal de aandacht trekken.

Dan werd het sein gegeven; het was 13:00 uur. De eerste van de bikers stond al klaar. Hij had me eerder toevertrouwd:”Ik weet nog van een paar jaar geleden, toen was het zo koud dat iedereen binnen een paar kilometers bevroren was. Toen hebben we de route aardig ingekort.” Echter, alhoewel de ochtend heel zonnig was, trokken rond het vertrek al wat wolken voor de zon en was het nu ook behoorlijk fris.

De groep was er klaar voor, zo’n 50 motoren stonden in een lange rij opgesteld. Opvallend was dat vooral veel 40plussers meereden. De motoren werden gestart en het geluid van zo’n groep is indrukwekkend. Je zag dan ook een behoorlijke groep kijkers die het vertrek wilden meemaken. En dan was iedereen op weg, de eerste toertocht van een nieuw motorseizoen: de Snertrit van Café Die Twee.