GBWP in Beeld - Op 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wij van BoZinBeeld.nl gingen op onderzoek uit hoe Bergse politici daar over denken.

 

Dit zijn de vragen en de antwoorden, in dit geval van Patrick van der Velden namens de GBWP:

 

 

1 Waarom zijn de verkiezingen van de Provinciale Staten belangrijk en waarom moeten we allemaal onze stem uitbrengen?

 

De verkiezingen zijn belangrijk omdat Provinciale staten besluiten nemen over bijvoorbeeld grote infrastructurele zaken. Zoals bijvoorbeeld de wegen, bedrijven terreinen, natuur en afstemming in het regionale woningbouw programma.

 

2 Wat is de directe invloed van de uitslag van deze verkiezingen op het leven van de burger op straat; met andere woorden hoe raakt die uitslag ons?

 

Pas als bekend is wat de uitslag is van de verkiezingen zal de burger mogelijk hiervan de consequenties merken. Zo zijn er zittende partijen die hun weg bijvoorbeeld op economisch beleid willen doorzetten (voor de burger betekend dit meer werkgelegenheid). Maar anderen willen juist meer inzet op minder bedrijven terreinen (voor de burger betekend dit geen verdere verstening maar ruimte voor het groen) en weer anderen willen juist geld beschikbaar stellen voor kleine MKB ondernemers (voor de burger betekend dit dat starters en kleine bedrijven steun krijgen om met hun creativiteit en nieuwe ideeën hun bedrijf verder te kunnen vormgeven/uitbreiden). Het is dus maar net waar je als provincie voor wilt gaan maar naar elke verkiezing is er ook weer een coalitievorming en wat hieruit komt is belangrijk voor de burger.

 

3 In hoeverre kan de uitslag van deze verkiezingen van invloed / bepalend zijn voor

de landelijke politiek?

Dat kan zeker want een taak van de provinciale staten is het kiezen van de leden van de Eerste kamer.

 

4 In hoeverre kan de uitslag van deze verkiezingen van invloed / bepalend zijn voor

de lokale politiek?

 

Ook kan de uitslag van de verkiezingen van invloed/ bepalend zijn voor de lokale politiek want de beschikbare middelen en de manier hoe de provincie deze wilt inzetten kan bepalend zijn voor het beleid en zaken welke de gemeente wilt of al uitvoert. Bijvoorbeeld als we een fietssnelweg tussen Bergen op Zoom en Roosendaal willen aanleggen willen we dat de provincie hierin ook een financiële bijdrage levert. Als ze dit niet doen dan is het realiseren van dit fietspad een stuk moeilijker.

 

5    In welke mate en hoe heeft Uw eigen lokale partij invloed op de provinciale politiek?

 

Als lokale partij lobbyen we natuurlijk wel in de provincie en zitten we in verschillende werkgroepen zoals bijvoorbeeld ik zelf zit in het strategisch ontwikkelingsteam openbaar vervoer dus als GBWP/gemeente Bergen op Zoom oefenen we onze invloed uit.

 

6    Wat zijn in Uw ogen belangrijke zaken voor de provinciale politiek en welk standpunt daar omtrent neemt Uw partij in?

 

Beleid blijven maken gericht op behoud en creëren van banen.

Zorgen voor goede zorg en dicht bij huis met waardering voor de vrijwilligers.

Inzet op vergrijzing, vitale leefbare dorpen en kernen.

Regeldruk verminderen.

Bereikbaarheid zowel over land als water waarborgen en waar nodig verder aanleggen.

 

De bovenstaande punten zijn enkele punten welke we ook als GBWP hoog op de agenda hebben staan in ons eigen partijprogramma maar er zijn er nog vele meer.

 

7    Gaat U zelf kiezen en mogen wij weten op wie U Uw stem uitbrengt en waarom?

 

Zeker ga ik zelf kiezen. Als je niet gaat stemmen dan is dit een verloren stem om van je te laten horen.

 

8    Wat gebeurt er als we massaal NIET gaan stemmen?

 

Er gaan zo wie zo altijd weinig mensen stemmen maar NIET stemmen is alle vrijheid geven aan diegene die wel gaan stemmen en dan moet je ook hun keus ook aanvaarden! Door met z'n allen te stemmen laat je de mening van het volk horen!

 

9    Wilt U verder nog iets nader toelichten?

 

Ik hoop dat de mensen zowel voor verkiezing van de Provinciale staten als de waterschappen gaan stemmen en wens alle kandidaten een goede inhoudelijke strijdt.