De Heer van der Kallen maakt zich zorgen over slinken aantal stembureaus.
Louis van der Kallen benaderde onze site met het volgende bericht: "Op zaterdag 28 februari stond een artikel in het BNdeStem met de kop: “gemeente ontmoedigt zo mensen te gaan stemmen”. Veel gemeenten verminderen het aantal stembureaus omdat zij de verwachting hebben dat de opkomst laag zal zijn. Ook in het gebied van Waterschap Brabantse Delta is dat het geval, met als uitschieter de gemeente Alphen-Chaam: 40 % minder stembureaus.
Als ervaren kandidaat-verkiezingsdeelnemer weet ik dat de opkomst bij waterschapsverkiezingen traditioneel laag is. Er is in mijn beleving alle reden om het de kiezers dan juist makkelijker te maken om de stembusgang te maken. Maar het is niet de enige ‘fout’ die gemeenten maken. Zo zijn in de gemeente Bergen op Zoom de oproepkaarten verzonden zonder dat tegelijkertijd de overzichten zijn bezorgd waarop te zien is wie verkiesbaar zijn. Vaak is de reden om een gemotiveerde stembusgang te maken wie de kandidaten zijn. Als mensen een kandidaat persoonlijk kennen gaan ze eerder stemmen. Met enige achterdocht is dit enerzijds een ontmoediging, maar ook een poging landelijke partijen die het moeten hebben van hun landelijke bekendheid te bevoordelen boven regionale (water)partijen die het moeten hebben van de bekendheid van de kandidaten op de lijst. Nu worden oproepkaarten weggegooid nog voordat mensen weten op wie zij hadden kunnen stemmen. Zowel voor de provinciale- als voor de waterschapsverkiezingen is dit een voordeel voor de landelijke partijen. De koppeling van de waterschapsverkiezingen aan de statenverkiezingen is al een nadeel voor de lokale partijen omdat de media gefocust zijn op de landelijke thema’s, maar dit zijn nieuwe zetten om de landelijke partijen nog verder te bevoordelen.
Ik begin mij steeds meer af te vragen hoeveel waarde de grote landelijke partijen nog hechten aan het werkelijk betrekken van de kiezer bij het, nog in naam, democratische proces. Op tal van manieren wordt het moeilijker gemaakt om aan verkiezingen deel te nemen. Financieel zijn er forse drempels. Maar ook door de digitalisering van het indienen van kieslijsten is het de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden om aan verkiezingen deel te nemen. Het lijkt erop alsof geen middel onbenut wordt gelaten om de grote landelijke partijen het makkelijker te maken hun machtsposities te behouden."