“Ja we hebben inderdaad iets nieuws. De dagen van de Krabbenfoor krijgen een thema. Op deze manier krijgen alle straten en pleinen meer aansluiting op elkaar.” Aan het woord is Mireille Hoetelmans, voorzitter van de ondernemersvereniging Sterck.

Deze 50e editie van Krabbenfoor wordt dus bijzonder. De donderdag krijgt het thema ‘Nostalgie’. De vrijdag staat in het teken ‘Caribean – Salsa en de zaterdag wordt een echte familiedag die met name ook op de kinderen gericht is. “Het straattheater sluit op die dagen zoveel mogelijk aan bij de thema’s.” Tegenover mij zit een enthousiaste voorzitter, één die haar derde Krabbenfoor ingaat als voorzitter van Sterck. “Wat ik zelf het mooiste aan de Krabbenfoor vindt zijn de mensen. Juist met deze dagen kom je vaak mensen tegen die je al een hele tijd niet meer gezien hebt.” Dan gaan we weer in op de komende Krabbenfoor. “Het feit dat we de 50e editie ingaan en het dus feest is, willen we graag delen. Als je iets met 50 hebt, zoals 50e verjaardag of 50 jaar getrouwd meldt je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. want daar gaan we iets leuks mee doen.” Mireille is trots op haar team. Er zijn zo’n 14 kernteamleden en tijdens de Krabbenfoor zelf lopen er een stuk of 30 vrijwilligers rond. Even blikt ze nog terug op voorgaande edities. “Weet je, iedereen zegt dat het vroeger zoveel drukker was. Maar we houden een expositie over 50 jaar Krabbenfoor en daar is heel veel beeldmateriaal van vroeger bij. Dan zie je op de foto’s dat het helemaal niet drukker was. Maar het is een gevoel dat leeft.” Overigens vindt Mireille het geweldig om al die oude foto’s te zien. Het wijst haar in alles op de tradities. “Het is belangrijk om de traditie en de nostalgie van het feest te bewaren. Maak het niet te groot.” Even hebben we het nog over de geveltjes van vroeger:”In het verleden hadden we die geveltjes omdat de meeste panden oud, versleten en lelijk waren. Nu echter is de stad prachtig opgeknapt en staan de meeste panden er schitterend bij.” Ook nieuw dit jaar is het springdorp bij de kiosk op het Thalia plein: allerlei soorten springkussens voor de jeugd. Van paddenstoel tot stormbaan; alles is er te vinden voor de kinderen dus de ouders hebben ook even rust..

ZuidWestFM op de Grote Markt met de Krabbenfoor

Mireille weet me te vertellen dat ZuidWestFM ook weer lekker uitpakt met de Krabbenfoor. “De slotact op de zaterdag is niemand anders dan Peter Beense dus dat wordt een groot feest.” Over die Grote Markt gesproken trouwens, deze zal in samenwerking met de Roparun helemaal versierd worden. Behalve met ZuidWestFM heeft Mireille het ook over een goede samenwerking met Palm Parkies op de donderdagavond. “Oh ja Sonn, wat ook erg leuk is om te melden. Op de donderdag komt WasXL. Op deze Nostalgie Dag komt dit gezelschap, bestaande uit 5 dames, de was doen net zoals vroeger. Dat mag je niet missen.” Als laatste wijst Mireille nog op een cadeautje. “In de Krabbenfoor krant staat een QR code. Deze kun je in scannen met je mobiel. Zie het als een soort kraslot. We trakteren daarmee elke bezoeker op een drankje zodat we samen kunnen proosten op de 50e editie.”

Even een terugblik op één van die gezellige voorgaande edities