Zaterdag 28 juni en zondag 29 juni vonden de eerste audities plaats. Zondag 6 juli werd het extra spannend voor die kinderen die de eerste auditieronde hadden overleefd. Dit alles voor de nieuwe productie van de Bergse Operette Vereniging: ‘Ciske de Rat’. Daar moest ik natuurlijk bij zijn.

Ik had een afspraak gemaakt met Ilse Verhoeven. Zij regelt de PR van Stichting BOV. “We zijn nu bezig met de cast voor de kinderrollen. In totaal waren er 90 enthousiaste kinderen. Vandaag zijn er daar 35 van overgebleven. Uiteindelijk blijven er 22 kinderen over. Dit is nodig want we hebben 11 rollen en willen een dubbele bezetting.” De audities vonden plaats onder de spiedende ogen van regisseur Diemer van Wijk, Pieter-Jan van den Berg en choreografe Greetje Dietvorst. Alle kinderen kregen een workshop van een uur in zang, dans en toneelspel. Daarvoor krijgen ze ook allemaal een certificaat en een ‘goodybag’ van de stichting. “Er zitten kinderen bij die vaker op het toneel gestaan hebben, maar er zijn er ook die geen ervaring hebben. Zij zagen het op het internet en hebben zich spontaan aangemeld”. Vanaf september zullen de gelukkigen elke zaterdag repeteren. Vanaf begin 2015 zullen ze aansluiten bij de volwassen cast. “Dat betekent nogal wat,” vertelt Ilse, “Zowel voor de ouders als voor de kinderen. Ze zullen immers die dag pas laat hun bed zien en moeten wel de volgende dag weer naar school.” Overigens wordt de rolverdeling pas duidelijk in september. BOV heeft er bewust voor gekozen om meisjes en jongens gescheiden te auditeren Dat heeft alles te maken met de rollen in de nieuwe productie. Over spannend gesproken, als ik de auditieruimte betreed zijn zie ik een groepje meisjes op een rij staan.. De jongedames zijn op dat moment bezig met het zingen van verschillende koortjes. Ze worden begeleid op piano terwijl ze allerlei instructies krijgen. Menig zucht of zenuwachtig lachje klinkt want het is nu niet bepaald gemakkelijk. Als er dan ook nog iemand met een fototoestel rondloopt draagt dat alleen maar bij tot de zenuwen. Ik probeer me zoveel mogelijk op de achtergrond te houden want de meisjes hebben het al moeilijk genoeg. Na een paar extra shotjes besluit ik dan ook geruisloos te verdwijnen. Dit belooft wat voor de productie die BOV in 2015 op de planken zet.

BOV kan nieuwe leden gebruiken 

Wie heeft er altijd al gedroomd van een toneel carrière? De BOV is namelijk niet alleen op zoek naar kinderen voor hun nieuwe productie maar kan ook nog enkele nieuwe leden gebruiken. De audities voor nieuwe leden vinden plaats op 23 augustus aanstaande. De BOV is op zoek naar mannen en vrouwen in de leeftijd van 17 tot 45 jaar. Men hoeft niet perse ervaring te hebben in dans, zang en acteren maar het is natuurlijk altijd handig. Opgeven voor de audities kan tot en met 8 augustus via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Binnenkort staat de informatie omtrent de audities op de website van de BOV www.stichtingbov.nl.